Radar · Djurrätt

Okänt öde för djur i stoppat skräcklabb

Djuren som utsattes för förnedrande behandling och plågsamma ingrepp är fortfarande kvar på forskningslaboratoriet i Madrid, trots att det gått över en månad sedan avslöjandet.

Det har gått över en månad sedan skräckbilder från ett laboratorium i Madrid avslöjade hur djur förnedrades och tömdes på blod vid medvetande. Kort efter att bilderna släpptes stoppade myndigheterna all forskning på laboratoriet och uppgav att djuren skulle omhändertas. Men djuren är fortfarande kvar i anläggningen.

Det var i början av april som organisationen Cruelty free international, CFI, offentliggjorde bilder och filmer från det spanska laboratoriet Vivotecnia i Madrid, där det bedrevs djurförsök på bland annat apor, hundar och kaniner för kemikalier, tobak, kosmetika och livsmedelsprodukter. Det smygtagna materialet visade hur personal utsatte djuren för förnedrande behandling och plågsamma ingrepp. Djuren blev slagna, våldsamt skakade och kastade i burar av personal. Vid ett tillfälle kunde man också se hur en anställd ritade ett ansikte på könsorganet på en apa, samtidigt som apan fästs vid ett bord och försökte tappas på blod av en annan person. 

Avslöjandet väckte starka reaktioner och kort efter att materialet avslöjades inledde de ansvariga myndigheterna i Madrid en process för att inspektera laboratoriet. Några dagar senare drog myndigheterna in Vivotecnias tillstånd att bedriva forskning på anläggningen och uppgav att djuren skulle omhändertas. Men en månad senare är djuren fortfarande kvar i skräcklokalerna, enligt CFI. Trots att organisationen krävt myndigheten på svar om djurens hälsoläge och situation, har de än inte fått någon respons.

”Vårt huvudsakliga fokus är nu att se till att djuren, som faktiskt fortfarande hålls vid anläggningen, är säkra och omhändertas säkert och omedelbart och att Comunidad de Madrid (den ansvariga myndigheten red anm.) granskar hur så pass brutala och olagliga nivåer av lidande har tillåtits äga rum”, säger Katy Taylor, vetenskapschef på CFI, i ett pressmeddelande.

Just nu pågår en rättsprocess mot Vivotecnia, som drivs av CFI tillsammans med den spanska djurskyddsorganisationen ADDA.

– En av de frågor som domaren i ärendet överväger är frågan om konfiskering av djuren, säger Kerry Postlewhite, kommunikationschef på CFI, till Syre.

Läs även: Stopp för plågsamma djurförsök – efter nytt avslöjande: ”Fantastiska nyheter”