Energi · Mat med Jenny

Supersnabba jultallriken lindrar julstressen

Jennys snabba tallrik fylls av veganlax från Astrid och aporna, rökt tofu och varmrökt tofuröra från Yipin, Vegmes vegobullar och prinskorv, senapstofu från Fiskexporten, vegokycklingcurry från Quorn samt Icas veganska potatisgratäng, rödbetssallad och skagentofuröra.

Det finns ingen anledning till panik inför det växtbaserade julbordet, oavsett om du vill ägna en heldag åt din seitanskinka eller ta till apostlahästarna (de enda djurrättsligt motiverade hästarna) till närmaste matbutik och göra en desperat armsvepning längs veganhyllan. Allt finns. Även det som du inte visste att du behövde.

Ingen blir glad av att mormor och farfar sliter sitt hår inför vegansläktingens besök. Den som hängt med länge, minns säkert när den enda färsen som fanns att tillgå var torkat sojagranulat som krävde glutenmjöl och ångkokning för att inte gottbullarna skulle rasa ihop i pannan. Ändå gjorde de det. Och majonnäsen till rödbetssalladen snurrade man ihop i matberedaren – om man lyckades hitta rätt sorts matlagningsgrädde. Den där nederländska grädden. Som var omöjligt att få tag på.

Betydligt större utbud

Det finns otaliga julbordsminnen att berätta för de nytillkomna veganerna, om de vill ägna julafton åt att sitta i ring runt en förnumstig gammelräv. Men nu blickar vi framåt och njuter av det omfattande utbudet, så här dagarna före jul. Att det finns en hel uppsjö med vegokorvar och gottbullar är knappast en nyhet. Förr om åren (okej, jag kunde inte låta bli) fanns en enda vegankorv i butiken.

Nu kan veganerna, allergikerna och allmänt vegovänliga konsumenter välja och vraka mellan ärtbaserat, sojabaserat, både-och-baserat och till och med potatisbaserat. På bullfronten är sojan fortfarande dominerande, men glöm för all del inte bönbullar av olika slag, för den som föredrar något mindre köttigt.

För den som saknar blandkostjulbordet finns i dag en rad alternativ
För den som saknar blandkostjulbordet finns i dag en rad alternativ. Korvar, bullar och vegolax så klart, men också tofu som ju faktiskt inte är ett köttsubstitut utan helt enkelt … tofu. Foto: Jenny Luks

Det som länge saknats men som exploderat de senaste fem åren, är den kletiga sektionen på butikshyllan. Flera märken majonnäs introducerades och snart även färdiga produkter som vegolaxröra, tofusill, skagenröra, vegotonfiskröra och rödbetssallad. Tofuföretaget Yipin lanserade röror på bred front. Coop och Ica har hängt på och numera finns flera varianter av exempelvis sill: senap, skärgård och curry, för att nämna några.

Potatisgratäng istället för Jansson

Precis som vanligt komponerar Mat med Jenny en Snabba tallriken. Och för varje år blir det mer och mer klurigt att få plats med allt gott. Detta år har Quorns nya vegocurrykyckling gjort entré. Vi ser även Vegmes nya prinskorvar med knackigt skinn. Och istället för Janssons frestelse blir Icas nya potatisgratäng en smidig snabbvariant. Glöm inte att piffa till den med lite kryddpeppar och något salt, som till exempel inlagd kapris.

Förutom färdiga produkter från butiken, har brysselkål och rödkål sin givna plats. Det viktiga för Snabba tallriken är ju att inget behöver lagas från grunden. Mormor lättad. Vegangästen nöjd. Och julstressen lindrad.

Läs mer:

God, grön, ärtig jul till alla sköna bönor

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV