Energi · Mat med Jenny

God, grön, ärtig jul till alla sköna bönor

I denna Janssons frestelse, även kallad Vegansson, kommer sältan från kapris och det bjuds också på en tuggighet tack vare solroskärnor.

Det är en vecka kvar till jul och hög tid att planera julmaten. Denna jul har Syre fått besök av Spenat i stan som bjuder på fina recept att laga från grunden med bönor, ärtor, kål och rödbetor.

Bakom recepten står de odlande journalisterna Anna Rökaeus och Olof Söderén, som bland annat skrivit odlingsboken Spenat i stan och producerar podcasten Odlarna. De bor i Göteborg där de odlar på odlingslott, i kollektivodling, på gården och självklart även i fönstren hemma i lägenheten. De strävar efter att knyta kretslopp och gödslar med kompost, guldvatten och gräsklipp.

Vegansson med kapris

2 stora gula lökar
neutral rapsolja
½ dl kapris i saltlag
1 dl solroskärnor
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm malen kryddnejlika
2 stora vitlöksklyftor
1 kg potatis
5 dl havregrädde
2 dl havremjölk
2 krm nymalen svartpeppar
4 krm salt
½ dl ströbröd
50 g vegetabiliskt smör (t ex ekologiskt från Naturli)

Sätt ugnen på 200 °C. Dela löken i fyra delar och finstrimla delarna. Fräs i rapsolja tills den blir mjuk och börjar gulna. Skölj och hacka kaprisen och blanda ner den i löken tillsammans med solroskärnor, kryddpeppar och kryddnejlika. Stek sedan alltsammans i ett par minuter och pressa därefter över vitlöken. Skala potatisen och skär den i stavar. Blanda havregrädde, havremjölk, svartpeppar och salt i en bunke.

Pensla en stor, eller ett par mindre, formar med rapsolja. Varva sedan potatisen med lök/kapris/krydd-blandningen i formen/formarna, och häll därefter över gräddblandningen. Strö på ströbröd och hyvla därefter över smöret.

Grädda längst ner i ugnen på 200 °C i ca 45-60 minuter. Börja kika efter 45 min så att ytan inte blir bränd, och känn efter så att potatisen är ordentligt mjuk innan du tar ut den.

Visst är det smidigt med klassiska sojafärsbullar, men om man har möjlighet att få tag på bondbönor måste man testa dessa bullar som tillagas enkelt i ugnen
Visst är det smidigt med klassiska sojafärsbullar, men om man har möjlighet att få tag på bondbönor måste man testa dessa bullar som tillagas enkelt i ugnen. Foto: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Bondbönebullar

ca 35 st

1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
350 g skalade gröna bondbönor (ej torkade)
½ dl vatten
salt och peppar efter smak
rapsolja till stekningen

Tina bondbönorna om de är frysta. Skala löken och vitlöken och hacka fint i matberedare. Häll i bönorna och övriga ingredienser och mixa en stund till, men inte alltför länge om du föredrar att känna texturen av bönorna. Forma smeten till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda bullarna i 175 °C i 15 minuter. Efter halva tiden brukar vi vända dem och även passa på att försiktigt rätta till formen på dem om de plattat till sig mot plåten. Så här långt går det fint att göra klart bullarna i förväg, och sedan förvara dem i frysen eller någon vecka i kylskåp.

När det är dags att äta bullarna är det bara att ta fram och lägga direkt i stekpannan så att de tinar och får lite färg. Detta sista moment kan såklart också göras direkt efter att de varit i ugnen, ifall att de ska ätas direkt.

Grönkål har en given plats på julbordet och den kan piffas på flera sätt
Grönkål har en given plats på julbordet och den kan piffas på flera sätt. En syrlig variant med citron kan vara ett sätt att servera den. Foto: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Syrlig grönkålssallad

150 g bladkål, t ex grönkål, palmkål eller sibirisk bladraps
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 dl solroskärnor
1 msk citronjuice

Börja med att rensa bort de grova mittnerverna om du använder hela kålblad (mängden i receptet är beräknad på färdigrensade blad). Strimla kålen fint och blanda den med olja, salt och citronjuice i en bunke. Massera alltihop med händerna tills kålen börjar bli mjuk.

Rosta solroskärnorna långsamt i en torr panna tills de får en gyllengul färg. Låt dem svalna och blanda sedan ner dem i salladen.

Tillred denna sallad kort innan servering – den är godast om den äts direkt. Eventuella rester kan stekas och ätas varma.

Självklart ska rödbetan finnas med i julbuffén, till exempel i en krämig spread
Självklart ska rödbetan finnas med i julbuffén, till exempel i en krämig spread. Smaksätt den med pepparrot, basilika eller någon annan favorit. Foto: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Rödbetsspread

ca 200 g rödbetor (motsvarar ca 3-5 st)
150 g torra gula ärtor
ca 0,75 dl olivolja
lite pressad citron, ca ¼ citron eller efter smak
ca ½ tsk salt eller efter smak

Olika smaksättningar:

vitlök
pepparrot
spiskummin och vitlök
basilika och vitlök

Blötlägg i tio timmar och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka (ca 40 min). Ett tips är att ha färdigkokta i frysen som bara är att ta fram och tina när det är dags att göra röror och biffar. Skala och koka rödbetorna tills de blir mjuka.

Mixa ärtorna och betorna med olivoljan och citronjuicen. Smaka av med salt och det som du väljer som smaksättning. Mixa vidare tills spreaden får en fin konsistens. Låt gärna dra en stund i kylen innan servering.

Näringsjäst ger en lite ostig smak åt denna ärtröra
Näringsjäst ger en lite ostig smak åt denna ärtröra. Den typen av jästflingor finns oftast på hälsokosthyllan. Foto: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Ärtröra

250 g torra gula ärter
½ dl olivolja
2 msk näringsjästflingor
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar

Blötlägg i tio timmar och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka (ca 40 min). Mixa alla ingredienser till en slät röra. Tillsätt eventuellt lite vatten om konsistensen blir för fast.

Som variation kan röran smaksättas med exempelvis vitlök eller spiskummin istället för näringsjäst. På bilden har vi garnerat med rosépeppar.

Alla recept av Anna Rökaeus och Olof Söderén.

2018 släppte Anna Rökaeus och Olof Söderén sin bok Spenat i stan, för den som vill få praktiska tips på hur man odlar i stadsmiljö
2018 släppte Anna Rökaeus och Olof Söderén sin bok Spenat i stan, för den som vill få praktiska tips på hur man odlar i stadsmiljö. Följ dem också på spenatistan.se och spenatistan på Instagram. Foto: Norstedts förlag