Radar · Politik

L vill att Ringhals 1 tas i bruk igen: ”Säkraste och renaste energikällorna”

Liberalerna vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 ska återstartas, berättar partiledaren Nyamko Sabuni för Svt.

Liberalerna vill att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 ska tas i bruk igen. Partiledaren Nyamko Sabuni menar att det är snabbaste sättet att möta den energibrist som uppstått i framförallt södra Sverige, rapporterar Svt nyheter.

Huruvida det var rätt eller fel att stänga Vattenfalls kärnkraftsreaktorer Ringhals 1 och 2 har diskuteras flitigt under de senaste veckorna i samband med den senaste tidens brist på svenskproducerad el som drabbat delar av landet.

Nu vill Liberalerna att Vattenfall ska återstarta Ringhals 1, som stängdes vid årsskiftet och ännu inte har nedmonterats. Enligt partiledaren Nyamko Sabuni vore det ”det snabbaste och effektivaste sättet att möta den energibrist som finns i de södra delarna av landet”, rapporterar Svt nyheter.

Men kärnkraftsreaktorn har redan anmälts som permanent avställd till Strålsäkerhetsmyndigheten, vilket innebär att den enligt nuvarande lagstiftning inte kan användas.

– Lagen är utformad på det här sättet eftersom det finns partier i riksdagen som är emot kärnkraft, trots att det är en av de säkraste och renaste energikällorna, säger Nyamko Sabuni till Svt.

Föreslår lagändring

För att det ska vara möjligt att ta kärnkraftsreaktorn i bruk igen föreslår Liberalerna nu en lagändring.  Skulle L få igenom sin vilja kan det ta mellan ett och två år innan Vattenfall kan förse svenska fastigheter med el igen.

– Vi äger Vattenfall för att se till att vi får tillgång till ren el, till rimliga priser, alla dygnets timmar, säger Nyamko Sabuni.

Läs mer: 

Kravet inifrån S: Bygg ut kärnkraften

KD kräver att det byggs nya kärnkraftsreaktorer

Elbristen kom med kylan – då tog kärnkraftsdebatten fart igen