Radar · Politik

Kravet inifrån S: Bygg ut kärnkraften

Vid årsskiftet stängde Vattenfall av Ringhals 1 för gott.

Bygg ut kärnkraften för att rädda industrins gröna omställning. Det kräver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter. Men argumenten underkänns av energiforskaren Ola Carlson.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – alla har de argumenterat flitigt den senaste tiden för ny kärnkraft i Sverige. Nu hörs samma krav inifrån den socialdemokratiska riksdagsgruppen. De halländska s-ledamöterna Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz har motionerat om att bygga ut kärnkraften.

De pekar på att produktionen av el från vindkraft varierar kraftigt från dag till dag, från att under blåsiga dagar stå för närmare närmare en tredjedel av den el som produceras i Sverige till mindre än en procent när det är stiltje. Än mer problematiskt blir det i takt med att stora industrier som LKAB och SSAB ersätter fossila bränslen med el i sina processer, enligt S-ledamöterna.

– Ett alternativ är att ett annat land bygger ut sin elproduktion, men då kommer vi kanske få förlita oss på andra länders kol- och oljekraftverk. Då är de här miljösatsningarna som görs inom industrin gjorda i onödan, säger Hans Hoff (S) till Aftonbladet.

Men att industrin har intresse av ny kärnkraft är feltänkt, anser Ola Carlson, biträdande professor i förnybar elkraftproduktion på Chalmers. Han pekar på siffror från Storbritannien där kostnaden för elen från nya kärnkraftsreaktiorer ligger på över en krona per kilowattimma. Kostnadarna för ny vindkraft sjunker i Sverige och beräknas nu ligga under 40 öre per kilowattimme.

– Jag är rätt övertygad om att basindustrin inte vill betala ett tre gånger så högt elpris, säger han till Syre.

Flexiblare användning med vätgas och elbilar

Prognoserna över elförbrukningen tyder på ett ökat behov framöver, i takt med digitalisering och elektrifiering. Ola Carlson gör ingen annan bedömning, men menar att det finns en tendens att överdriva betydelsen. De senaste åren har förbrukningen inte ökat i Sverige trots att befolkningen vuxit och elslukande serverhallar etablerat sig.

– Behovet kommer att öka, men det sker inte över en natt, säger Ola Carlson.

Han menar att en del av lösningen ligger i att kapa topparna i elförbrukningen genom flexiblare användning. När exempelvis SSAB ska göra stål utan kol ska de göra det med vätgas som framställs med stora mängder el. Den produktionen kan anpassas efter tillgången till el, menar Ola Carlson.

Likaså kan elbilar laddas i första hand när det finns gott om el, anser Ola Carlson. En vanlig elbilsägare behöver ladda bilen en gång i veckan. Han ser framför sig att man i framtiden kommer använda vanliga mobiltelefonappar för att bilen ska ladda när priset är lågt.

– Tekniken finns där, det tar en dag att programmera en sådan app, säger han.