Radar · Miljö

Studie: Köttproduktion står för nästan 60 procent av livsmedelsutsläppen

En ny studie visar ännu en gång hur omfattande köttproduktionens klimatpåverkan är.

Den globala köttproduktionen släpper ut 28 gånger mer än vad odling av växter gör, och största delen av grödorna går till att utfodra djur som ska slaktas. Det visar en ny studie.

– Utsläppen är högre än vad vi hade förväntat oss, vi blev förvånade, säger Atul Jain, klimatforskare vid University of Illnois och en av hjärnorna bakom den nya studien som publicerats i Nature Food, till The Guardian.

Hon fortsätter:

– Den här studien visar hur hela livsmedelsproduktionen ser ut, och beslutsfattare skulle nog behöva titta på det här för att kontrollera utsläppen av växthusgaser.

Studien kan slå fast att matproduktionen står för en tredjedel av totala utsläppen av växthusgaser, och köttindustrin orsakar dubbelt så höga utsläpp som växtbaserad mat. Hela produktionskedjan, bland annat användning jordbruksmaskiner och transporter, leder till 17,3 miljarder ton utsläpp av växthusgaser varje år. Den här årliga mängden utsläpp är dubbelt så hög som USA:s och står för 35 procent av alla globala utsläpp, menar forskarna till studien.

"Det är inte särskilt effektivt"

Utsläppen från livsmedelsproduktionen överraskar forskarna
Utsläppen från livsmedelsproduktionen överraskar forskarna. Foto: Lise Åserud/TT

Det krävs dessutom enorma landytor för att sköta betande djur och utrymmet skapas ofta genom att skövla skogar. En majoritet av världens jordbruksmarker används idag till att ta fram mat åt djur, snarare än till människor. Metangasen som djuren ger ifrån sig är dessutom mycket skadlig för klimatet. Något du kan läsa mer om här.

– Allt det här kombinerat betyder att utsläppen är väldigt höga. För att producera mer kött behöver man ge mer mat åt djuren, som i sin tur genererar ännu högre utsläpp. Du behöver mer biomassa för att mata djur för att få samma mängd kalorier. Det är inte särskilt effektivt, säger Xiaoming Xu, som är en av forskarna bakom den nya studien.

Forskarna byggde en databas som gav en heltäckande utsläppsprofil av 171 grödor och 16 animaliska produkter. Sammanställningen sträckte sig över drygt 200 länder. Sydamerika var den region vars köttindustri släppte ut mest, följt av Sydostasien och Kina. I Kina och Indien har livsmedelsrelaterade utsläpp ökat drastiskt under senare tid – till följd av stigande inkomster och kulturändringar hos framför allt yngre människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV