Zoom

Han läkte genom ayahuascan: ”Men den är ingen quick fix”

”Livet är inte statiskt.

Det finns inte så mycket forskning på ayahuasca. Men för Linus de Lind har ayahuascan hjälpt honom att bryta ett mönster av depressioner som återkom under 15 års tid. ”Ayahuascan har alltid visat mig vad som är möjligt, om jag gör jobbet”, säger han.

Under 15 år var Linus de Lind deprimerad i cykler, utan att själv förstå det. Depressionen var som en tyngd som höll ned honom under ytan. Men en dag kom punkten då han insåg att han klarade av att släppa taget om vikten.

– Ayahuascan hjälpte mig att komma upp ur mörkret, men också att fortsätta resan uppåt efter att ha passerat ytan, säger Linus de Lind.

Första gången han testade ayahuasca var i slutet av 2014. Linus hamnade på en ceremoni som anordnades enligt shipibofolkets traditioner i Peru. Till skillnad från andra ayahuascaceremonier som pågår dagtid och där gruppen ibland sjunger tillsammans, genomfördes denna nattetid, i mörker och med fokus på det individuella arbetet.

– När jag ser tillbaka på det inser jag att den första ceremonin var ganska tuff, men på samma gång var det precis vad jag behövde då. Jag behövde något som knäckte mig lite grann, som skakade om och bröt sig in i mina lager av försvar, säger Linus de Lind.

Psykisk mobbning i skolan

Han hade växt upp i en familj där det inte fanns rum för att uttrycka känslor. De tog emot fosterbarn, och mycket handlade om att inte skapa problem eller visa stora känslouttryck som kunde trigga igång att andra mådde dåligt. Samtidigt förekom psykisk mobbning i skolan. Även de som han uppfattade som sina vänner var elaka.

– Jag hårdnade väldigt mycket som ett skydd mot världen. Det var oundvikligt. Men när jag väl hade byggt upp de försvaren filtreras mycket av mina upplevelser genom dem. Hände det bra grejer såg jag inte det. Men hände det dåliga grejer såg jag det genom mina försvar och då blev de stärkta. Ayahuascan knäckte hål på pansaren och jag kom i kontakt med känslor jag tryckt undan sedan lång tid tillbaka, säger Linus de Lind.

Upplevelsen av ayahuasca skiljer sig åt från person till person, och även vilken ceremoni och brygd det är
Upplevelsen av ayahuasca skiljer sig åt från person till person, och även vilken ceremoni och brygd det är. För Linus de Lind var upplevelsen aldrig särskilt visuell. Under de runt 60 ceremonier han genomgått har han bara haft ett fåtal visuella upplevelser eller visioner. Foto: Martin Mejia/AP/TT

Under den första ceremonin och de efterföljande kom han i kontakt med en ”urgrundsilska”. Han satt och vibrerade. Ilskan gick genom kroppen som en fin elektricitet som kom i vågor och pågick i timmar. Den var inte riktad mot någon, och flödade igenom honom.

– Jag var så jävla förbannad på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare. Det var en fantastisk känsla att inte hålla i ilskan utan bara låta den passera, säger Linus.

Fri, lätt och orädd

Efter ceremonin kände han sig otroligt fri, lätt och orädd. Han kunde möta människor utan filter, och uttryckte sig utan rädsla för att bli dömd. Han såg omgivningen med nya ögon och det kändes som att livet hade blivit precis som det skulle vara. Men efter ett par dagar eller några veckor, gick tillståndet sakta tillbaka till det vanliga begränsade.

– Nej, nej nu har jag tappat det, skit också, tänkte jag, säger Linus de Lind.

Men när han sedan gjorde ytterligare ceremonier förstod han att ayahuascan ville säga honom något.

– Min upplevelse av ayahuascan är att den inte är en quick fix. För mig har det handlat om att den har visat mig vilka tillstånd som är möjliga att uppnå, för att ha något att jobba mot. Jag upplevde till exempel en radikal självacceptans och självkärlek. Det är ett fantastiskt stadie och väldigt avslappnande. Om jag inte hade upplevt det hade jag inte trott att det var möjligt att känna så, säger Linus.

Jobba på egen hand

Efter att bott med shipibofolket i Peru i några månader tog han en tog paus från ceremonierna. Nu ville han jobba på egen hand mot de tillstånd som ayahuascan hade visat honom. Han gick en treårig kurs i kroppsorienterad gruppterapi för behandling av trauman, som fokuserade på hur psykiska tillstånd och undanträngda känslor sätter sig i kroppen.
Där fick han kontakt med liknande känslor som han hade funnit under ceremonierna. När han numera tar ayahuascan har han användning för de verktyg han lärde sig i terapin.

En annan effekt av preparatet är att den satt honom i kontakt med något större än honom själv.

– Det kan också vara väldigt läkande, säger Linus de Lind.

Dessutom har ceremonierna inneburit att han ser den här verkligheten, som bara en av flera. Det och de tuffa upplevelserna under ceremonierna har lett till att han uppskattar nuet och vardagen på ett annat sätt än tidigare.

– Hjärnan vill förstå upplevelsen och sätta etiketter på den, men det är utanför hjärnans möjlighet att konceptualisera det här, men jag har inget val när jag ska försöka sätta ord på sådant som inte går att sätta ord på, säger Linus.

Hur mår nu om du jämför med innan ayahuascan?

– Livet är inte statiskt. Vad som hör till livet är att det går upp och ned. Det händer mycket fantastiskt, men också mycket som är tungt. Skillnaden nu från före ayahuascan är att jag har en mycket större medvetenhet kring mig själv. Jag känner mig själv mycket bättre och framför allt har jag genom terapin fått fler verktyg att tackla motgångarna i livet. Dessutom känner jag en större uppskattning till livet i sig, säger Linus de Lind.

Läs mer:

Psykiatrin öppnar upp för psykedelia

Det här är psykedelia

Hon mådde bättre av ketamin – men blev sämre av studien

Här är psykedelia lagligt

Så utvecklas forskningen om psykedelia

Ayahuasca riskerar utlösa psykoser och manier

Det finns mindre forskning om ayahuasca än psilocybin och LSD. Men några kliniska studier visar att ayahuasca har antidepressiv effekt på deltagarna. 
Medicinering som höjer serotoninproduktionen i hjärnan ska inte kombineras med ayahuasca. Det handlar till exempel om litium eller antidepressiva.
Precis som för annan psykedelia finns exempel på hur ayahuasca har utlöst manier hos bipolära och psykoser hos personer med anlag för psykos eller schizofreni. 

Ayahuasca kan utlösa psykoser och manier

Det finns mindre forskning om ayahuasca än psykedelia som psilocybin och LSD. Men några kliniska studier visar att ayahuasca har antidepressiv effekt på deltagarna. 
Medicinering som höjer serotoninproduktionen i hjärnan ska inte kombineras med ayahuasca. Det handlar till exempel om litium eller antidepressiva.
Precis som för annan psykedelia finns exempel på hur ayahuasca har utlöst manier hos bipolära och psykoser hos personer med anlag för psykos eller schizofreni.