Zoom

Det här är psykedelia

Kaktusen peyote innehåller meskalin som har en psykedelisk effekt.

Psykedeliska effekter kan uppnås på olika sätt. Men substanser som anses vara renodlad psykedelia stimulerar en av hjärnans seretoninreceptorer direkt. Det handlar till exempel om LSD och psilocybin. Andra substanser som MDMA och ketamin kan också ge psykedeliska effekter, men påverkar hjärnan annorlunda. Under ruset kan psykedelian också medverka till ökad interaktion mellan hjärnans olika delar, enligt vissa forskare. Men det är oklart om den ökade interaktionen hjälper mot psykisk ohälsa.

är ett syntetiskt framställt medel som finns naturligt i så kallade magiska svampar. I Sverige finns ämnet i exempelvis toppslätskivling och grönfothätting. Vissa studier visar att en enda dos av psilocybin kan ge antidepressiva effekter i månader, kanske år. Experiment på djur har visat tecken på att det bildas nya synapser i hjärnan av psykedelian, enligt Johan Lundberg.

LSD

har dubbelt så lång halveringstid som psilocybin, vilket gör substansen mer komplicerad att ha med vid kliniska experiment eftersom den kräver längre tids tillsyn.

Ayahuasca

är en typ av psykedelia som används traditionellt av ursprungsbefolkningar i Amazonas. Ayahuasca är en blandning av olika växter, som kan skilja sig åt beroende på vilken kultur som gör den, men den främsta psykoaktiva ingrediensen är DMT, som också kan framställas syntetiskt. Ayahuasca höjer serotoninnivån men påverkar också fler delar av hjärnan än psilocybin och LSD. Exakt vad som händer är inte klarlagt.

Meskalin

finns bland annat i peyote och i andra kaktusar i Syd- och Nordamerika. Substansen finns också kemiskt. Meskalin påverkar serotoninreceptorn precis som psilocybin och LSD, men har en spretigare effekt och slår bredare i hjärnan.

Ibogain

tas fram ur växter i Västafrika. Små kliniska studier visar att ibogaine har positiv effekt mot bland annat opioidberoende.

Cannabis

räknas också av vissa som en psykedelisk drog.

Ketamin

kan ge hallucinogena effekter vid höga doser, men ketamin skiljer sig från andra psykedelia på flera sätt. Den stimulerar inte serotoninreceptorn direkt, utan indirekt via glutamatsystemet, och påverkar fler receptorer i hjärnan än psilocybin och LSD. Den antidepressiva effekten är kortare än vad den tros vara hos psilocybin, bara någon vecka. Det finns tecken på att ketamin, till skillnad från psykedelia, riskerar vara beroendeframkallande. Esketamin – en låg dos ketamin som nässprej – har godkänts som läkemedel mot depression för patienter som inte blir hjälpta av andra behandlingar. Den ges endast under övervakning på vårdinrättningar.

MDMA

är en ingrediens i drogen ecstasy. MDMA är inte en renodlad psykedelia, men har effekten att personen blir mer öppen och får ökad medkänsla. Studier tyder på att personer som har posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, eller är komplext traumatiserade, kan få bättre hjälp av psykoterapi om de tar MDMA. En orsak tros vara att drogen gör det lättare att prata om svåra händelser och du får ökat förtroende för terapeuten.

Annan psykedelia

Det finns all möjlig psykedelia i djur- och växtriket, bland annat profetsalvia och hallucinogent slem från en groda, som har fått namnet 5-MeO-DMT. Dessutom finns andra psykedeliska droger som tagits fram syntestiskt, till exempel 2-CB.

Läs mer:

Psykiatrin öppnar upp för psykedelia

Hon mådde bättre av ketamin – men blev sämre av studien

Här är psykedelia lagligt

Så utvecklas forskningen om psykedelia

Han läkta genom ayahuascan: ”Men den är ingen quick fix”