Radar · Djurrätt

Djurrättsrörelsen splittrad om kameraövervakning på slakterier

Både Sveriges veterinärförbund och Djurens rätt vill att Sverige inför kameraövervakning på alla slakterier.

Ett reportage i TV4 om oerhörda grymheter på ett Krav-slakteri har väckt krav på övervakningskameror på alla slakterier. Men Djurrättsalliansen som filmat grymheterna tror inte att det är en lösning på problemet.

Grisar som får slag och sparkar, kor och grisar som slaktas vid fullt medvetande – helt emot djurskyddslagen. Filmerna från organisationen Djurrättsalliansen som visats på TV4 nyheterna i veckan har fått stor uppmärksamhet.

Nu vill både Sveriges veterinärförbund, Djurens rätt och landsbygdsminister Jennie Nilsson att övervakningskameror sätts upp i slakterierna. Länder som Storbritannien, Frankrike och Belgien har redan, eller kommer att kräva sådan övervakning, skriver Sveriges veterinärförbund i ett uttalande. Även Krav har sagt sig villiga att ordna detta i sina slakterier frivilligt.

"Förändrar inte djurens situation"

Men Djurrättsalliansen, organisationen som på eget bevåg satt upp kameror för att kunna dokumentera slakten, tror inte att krav på kameraövervakning är en lösning på problemet. Det skulle inte förändra djurens situation i grunden, påpekar de.

Daniel Rolke på Djurrättsalliansen, som filmade på Krav-slakteriet
Daniel Rolke på Djurrättsalliansen, som filmade på Krav-slakteriet. Foto: Djurrättsalliansen

– Kameraövervakning skulle i bästa fall kunna minska antalet övergrepp och rena lagöverträdelser. Men den stoppar eller hindrar inte det lidande och dödande av djur som sker lagligt och systematiskt i vårt samhälle. Djuren kommer även med kameror på väggarna att genomlida en brutal och våldsam död, säger Daniel Rolke, ordförande.

Tvärtom kan sådan övervakning bli kontraproduktiv, menar Djurrättsalliansen.

Falsk trygghet

– Kameraövervakning kan inge en falsk trygghet som skapar ytterligare en ursäkt för att kunna fortsätta äta kött, samtidigt som det brutala våldet mot djuren fortsätter, säger Daniel Rolke.

I Nederländerna har man infört regelbundna kamerainspektioner på slakterier. Där besöker myndigheter slakterierna och går igenom två timmar videofilmer, som ägs av slakterierna, två gånger i månaden.

– Det är långt ifrån en fullständig insyn, säger Daniel Rolke.

I en tidigare version av artikeln stod det att Djurrättsalliansen var emot kameraövervakning på slakterier. Rätt är att Djurrättsalliansen inte ser kameraövervakning som en lösning på problemet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV