Energi · Mat med Jenny

Veganska versioner av kända produkter präglar 2021

Årets bästa veganprodukter är utsedda av Syres matskribent.

Årets höjdpunkt är Årets lista. Och det är inte vilken lista som helst, utan Mat med Jennys lista över årets bästa produkter och företeelser i vegansvängen. Den innehåller allt från ostbågar till selleri.

Stjälkselleri. Va, ingen korv eller burgare? Nej, i år hittar jag ingen enskild produkt som gett mig svindel. Men att dippa grönsaker har blivit så mycket godare sedan Årets mejeri gjorde entré.

2. Årets färdigmat

Felix Krögarpytt. Äntligen en pyttipanna med vegokött istället för bönor och kikärtor. Vissa skulle kanske säga Anammas nya pajer, men njä, de håller inte hela vägen även om de är en kul nyhet.

3. Årets mejeri

Oddlygoods Dream fraiche eller Risifrutti? Gaah, detta är svårt. Men om man kikar in i min kyl är det Dream fraiche som leder. En riktigt tjock fraiche som passar perfekt till chips och dipp.

4. Årets sås/röra

Quorns Tuna style. Att Quorn har fin konsistens på sitt svampprotein är ingen nyhet. Men att de lyckas skapa en tydlig havssmak är nytt. Många har försökt, nästan lika många har misslyckats.

5. Årets godsak

Cloettas kexchoklad. Om jag inte utser kexchokladen kommer jag bli jagad med högafflar för all framtid. Kexchokladen vinner i brist på konkurrens. Och jag gillar inte högafflar.

6. Årets snacks

OLW Cheez doodles vegan. Oj oj oj, vad jag tjatat om veganska ostbågar genom åren. Och nu är de här! Givetvis vinner de i snackskategorin, men det finns helt klart förbättringspotential.

7. Årets gröda

Mykoprotein. Årets gröda är en icke-gröda. Göteborgsföretaget Mycorena satsar på mykoprotein – eller svampprotein – i samarbete med Ica, och Quorn utökar sitt veganska sortiment.

Kafé Tassen i Norrköping erbjuder – förutom trevlig atmosfär och vinylskivor – bakverk, matpajer, soppor, grytor och smörgåsar
Kafé Tassen i Norrköping erbjuder – förutom trevlig atmosfär och vinylskivor – bakverk, matpajer, soppor, grytor och smörgåsar. Allt genuint och vällagat. Foto: Jenny Luks

8. Årets restaurang

Kafé Tassen. Ledsen, men pandemin har försvårat resor och uteätande. Men av det lilla jag hunnit testa var veganska Kafé Tassen i Norrköping en mycket angenäm upplevelse.

9. Årets bok

Julens veganska bakning av Karolina Tegelaar. Karolina har vunnit en triljon priser i år, så varför inte kasta in ett till? Hennes grundliga arbete med den veganska bakningens utmaningar är makalöst.

10. Årets trend

Veganisering. Ostbågar, Risifrutti, kexchoklad, Kitkat. Är detta slutet på rischoklad som smakar chokladkalender? I så fall önskar jag mig en Aladdinask och vegoräkor utan studsbollskonsistens.

11. Årets bu

Akvaponi. Grönsaker och laxar ”odlas” i ett slutet kretsloppssystem på land. Fiskar föds upp i stora tankrar, helt utan hänsyn till naturliga behov, utrymme och stimulans. Bra grej, tycker Ica.

12. Årets bä

Förädling. Äntligen börjar det satsas på förädling i Sverige, i stället för att bönor, ärtor, linser, havre och andra råvaror reser ner till kontinenten och tillbaka.

Läs mer:

2020: Årets bästa veganprodukter: Potatissallad, tacos och semlor

2019: Normalisering sammanfattar det veganska decenniet