Energi · Mat med Jenny

Årets bästa vegoprodukter: Potatissallad, tacos och semlor

Trött på burgare? Lätt hänt, men på kedjan Bastard burgers finns en lång och genomtänkt meny där man tar veganerna på allvar.

2019 året sammanfattade jag inte bara ett år, utan ett helt decennium. Ordet jag valde då var normalisering. Och jag skrev att år 2029 ska vegansk mat vara norm. Så hur har det gått? Är vi på rätt väg?

Vegonorm är bra grejer, men precis som inom alla andra rättighetsfrågor blir människor rädda. Ska cirklarna rubbas? Ska våra barn inte få köttfärssås i skolorna? Ska mormor på hemmet inte få sin söndagsstek? Nej, just så. Mormor kanske inte kan få ”sin” söndagsstek. Den där steken är nämligen en kroppsdel som egentligen hör hemma på ett djur.

Vi står inför ett paradigmskifte, men det går långsamt. Det är lätt att tänka att vi kommit långt i djurrättskampen, när matbutikerna svämmar över av vegokorvar. Men det är knappast så enkelt. Det ökande växtbaserade utbudet är förvisso ingen trend – det skulle ingen analytiker inom livsmedelsbranschen påstå – men väldigt få människor väljer att bli veganer.

Vi kanske skonar ett antal djur när vi äter mer veganskt, men det är fortfarande 100 miljoner djur som dör för våra tallrikars skull varje år i Sverige. Och då har jag inte räknat med våra vänner i havet.

Men likväl kan jag glädjas åt utbudet och företagens fortsatta dragkamp om en radikalt växande vegointresserad kundgrupp. Och ännu mer gläds jag åt att jag, precis som vanligt, får sätta ihop en årslista. Vilka produkter och händelser var ballast 2020?

I ärlighetens namn fanns det inga dundersuccéer 2020, men lättillgänglig potatissallad var ett populärt inslag
I ärlighetens namn fanns det inga dundersuccéer 2020, men lättillgänglig potatissallad var ett populärt inslag. Foto: Kollage med bilder från Ica, Rydbergs, Carlshamn, 7-Eleven och Frankful

Mat med Jennys årslista 2020:

Årets produkt

Potatissallad. Både ICA:s och Rydbergs. Tillsammans med Peas of heavens Roast peaf blev utflyktssommaren räddad.

Årets färdigmat

Frankfuls tacokit. Varumärke med hållbarhetstänk som skapat allt man behöver till tacokvällen, inklusive en uppmärksammad ostdip.

Årets mejeri

Carlshamns havremargarin. Unik satsning med nordiska råvaror.

Årets snacks/godsak

OLW:s Chimichurri. Tillfälligt chipssortiment och stor sorg när de försvann.

Årets gröda

Havre är på gång. Den lär vi få se mer av på marknaden, inte bara i mejerier utan också i köttsubstitut.

Årets restaurang

Bastard burgers. Rikstäckande normalisering av veganska burgare.

Årets bok

Karolina Tegelaars bakbibel Vegansk bakning. 448 sidor ren njutning.

Årets trend

Tempeh. Plötsligt kryllar det av tempehföretag och alla är de unika. Hm.

Årets bu

Den veganska skolmaten står i skottgluggen. Fler kommuner säger plötsligt nej, med ursäkten att veganer behöver B12. Som att det inte går att lösa hemma.

Årets bä

Semlor! Från bohemiska kaféer till kedjor som ICA och 7-Eleven. Nu finns vegansemlan överallt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV