Radar · Integritet

Löfven lovar ny könstillhörighetslag innan valet

Stefan Löfven sade i sin regeringsförklaring att en ny könstillhörighetslag ska klubbas igenom under denna mandatperiod.

Under Stefan Löfvens regeringsförklaring idag lovade han bland annat att en ny könstillhörighetslag ska klubbas igenom i riksdagen innan nästa val.

I augusti sade jämställdhetsminister Märta Stenevi till Syre att en ny könstillhörighetslag kommer att hinna klubbas igenom innan mandatperiodens slut. Nu upprepar Stefan Löfven det budskapet i sin regeringsförklaring som han läste upp idag.

RFSL och RFSL ungdom, som i många år drivit detta som sin viktigaste fråga, jublar över beskedet.

– Äntligen kommer Sverige få en könstillhörighetslag som respekterar transpersoners mänskliga rättigheter. I 15 års tid har RFSL arbetat för en ny lagstiftning. Detta är historiskt och en milstolpe i arbetet för hbtqi-personers mänskliga rättigheter, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL, i ett pressmeddelande.

Sveriges nuvarande lagstiftning på området antogs 1972 och anses minst sagt omodern av många organisationer. Lagen innebär bland annat att en person måste uppsöka könsbekräftande vård och få en psykiatrisk diagnos för att få ändra sitt juridiska kön. Dessutom är väntetiderna för detta långa.

Men nu kan frågan om juridiskt kön komma att frikopplas från vården. RFSL hoppas också på att även minderåriga ska kunna ändra sitt juridiska kön.

– Att kunna leva med rätt juridiskt kön är otroligt viktigt för många transpersoner och en ny könstillhörighetslag är ett stort steg i rätt riktning, särskilt om lagen möjliggör för minderåriga att ändra juridiskt kön, säger Jêran Rostam, förbundsordförande för RFSL Ungdom, i pressmeddelandet.

Läs mer: 

Stenevis besked: Ny könstillhörighetslag innan valet

Ny lag om könstillhörighet får vänta ”katastrof för transpersoner”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV