Radar · Integritet

Stenevis besked: Ny könstillhörighetslag innan valet

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) vid invigningen av World pride i Malmö i förra veckan.

I fredags skrev Syre om att det inte verkade troligt att ett beslut om en ny könstillhörighetslag skulle hinna tas av riksdagen innan nästa val. Men nu meddelar jämställdhetsminister Märta Stenevi att det ska hinnas med inom mandatperioden.

– Det måste ha blivit ett missförstånd, för det ska fram en proposition till riksdagen den här mandatsperioden. Det har ju kommit en del praktiska problem längs vägen, som pandemin som har tagit resurser i anspråk. Men nu har vi säkerställt att vi har resurser för att både lägga fram en lagrådsremiss, bearbeta den och sedan lägga fram en proposition för riksdagen att besluta om, säger Märta Stenevi till Syre.

Ambitionen har funnits där hela tiden, menar hon, något som också Lena Hallengrens betonade under mötet med RFSL och Amnesty i torsdags och som Syre skrivit om. Men medan Hallengren uppgav att hon kunde lova ett färdigt förslag, men inte mer än så, så sträcker sig Stenevis försäkran längre.

– Min absoluta bedömning är att vi ska kunna ha ett beslut inom den här mandatperioden. Sen har man lärt sig att man aldrig kan vara helt tvärsäker på något i dessa tider, men jag vill väldigt tydligt påpeka att vi prioriterar det här, säger hon.

"Glada om de står vid sitt ord"

RFSL är glada över beskedet.

– Det är en glädjande nyhet. Regeringen har tidigare meddelat att man inte kommer att bortprioritera hbtqi-frågor under pandemin och därför blir vi sjävklart glada om de står vid sitt ord. Sverige behöver en könstillhörighetslag som respekterar transpersoners självbestämmande och som är i enlighet med konventionen om mänskliga rättigheter, skriver förbundsordförande Deidre Palacios och fortsätter:

– Motståndet mot hbtqi-personers rättigheter ökar och i och med att fler partier kan tänka sig att samarbeta med SD och därmed ge SD mer inflytande så vet vi inte hur möjligheten att få igenom en ny könstillhörighetslag nästa mandatperiod ser ut. 

Läs mer:

Ny lag om könstillhörighet får vänta ”katastrof för transpersoner”