Radar · Miljö

Blandade reaktioner på klimatpakten

FN:s generalsekreterare António Guterres menade att vi fortfarande "knackar på dörren till klimatkatastrofen".

Reaktionerna på klimatpakten som till sist kunde slutas i Glasgow visar både optimism över vissa ljusglimtar och besvikelse över att gapet till att nå 1,5-gradersmålet fortfarande är stort.

Många av reaktionerna efter klimattoppmötets avslutande handlar om formuleringen kring utfasningen subventioner till fossila bränslen. Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker och officiell delegat till COP26 i Glasgow, är en av de som är besvikna.

– Kina och Indiens försök att i sista minuten urvattna den redan svaga texten ytterligare lyckades. Även om det är historiskt att den fossila elefanten i rummet för första gången någonsin nämns i FN-sammanhang, är skrivningen extremt försvagad. Kina och Indien lyckades med sin greenwashing och förlänger därigenom den fossila eran. Det är skamligt, säger han i ett mail.

Pär Holmgren menar att fått bakläxa på klimatpolitiken
Pär Holmgren menar att fått bakläxa på klimatpolitiken. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT.

Han konstaterar att överenskommelsen är långt från perfekt.

– Texten innehåller inte den känsla av brådska som behövs, utan är en blek kompromiss. Men kravet från klimattoppmötet är tydligt – alla parter måste höja sina ambitioner för att minska utsläppsgapet till 2030. EU måste lämna Glasgow med en bakläxa och se över vår egen klimatpolitik. Klimatpaketet Fit for 55 är vår uppenbara chans att överträffa våra klimatmål, säger Pär Holmgren. 

"Långt från tillräckligt"

Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker och även hon officiell delegat menar att mötet är ”lovande, men långt från tillräckligt”.

– Överenskommelsen är bättre än vad jag fruktat men sämre än vad jag hoppats på. Klart är att det här är det mest framgångsrika klimattoppmötet sedan Parisavtalets slöts för sex år sedan. Tyvärr säger det mer om misslyckandena de senaste åren än om framgången här. Faktum kvarstår, med nuvarande löften går vi mot minst 2,4 graders uppvärmning, det är oacceptabelt när vi vet att vi behöver vara väl under 2 närmare 1,5 grader, säger hon i ett mail.

Samtidig ses det faktum att fossila bränslemn nämns för första gången någonsin i den officiella texten som historiskt. Greenpeace Sverige twittrar att ”Cop26 i Glasgow var tänkt att tydligt minska gapet till 1,5 gradersmålet. Det hände inte. Men texten om kolkraft och fossila bränslen kommer med i överenskommelsen, för första gången någonsin. Det är en svag kompromiss men ändå ett genombrott.”

Karin Lexén menar att vi fortfarande inte har ett kraftfullt svar på klimatkrisen
Karin Lexén menar att vi fortfarande inte har ett kraftfullt svar på klimatkrisen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Riktiga arbetet fortsätter utanför"

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen säger i ett pressmeddelande att ”Det är glädjande att länderna lyckades komma överens, men trots viktiga framsteg är Glasgowpakten fortfarande inte ett tillräckligt kraftfullt svar på klimatkrisen.”

En positiv del som hon ser i det hela är att länderna ska återkomma redan om ett år med skärpta klimatplaner.

– Många har visat mer vilja än tidigare, och nu är det dags att åka hem och omsätta det i handling. Naturskyddsföreningen vill till exempel se ett fossilförbud i Sverige till år 2030, vilket skulle kunna minska våra utsläpp med 75 procent och vara ett bra sätt att visa att vi tar krisen på allvar.

Men flera uttryckte stor besvikelse.

FN:s generalsekreterare António Guterres sade i ett uttalande att resultaten inte var tillräckliga och att ”Vi knackar ännu på dörren till klimatkatastrofen”.

Sabrina Steinbrink på Jordens vänner menade att vi ärr långt ifrån en rättvis väg
Sabrina Steinbrink på Jordens vänner menade att vi ärr långt ifrån en rättvis väg. Foto: privat.

Sabrina Steinbrink, kommunikatör på Jordens vänner skriver i ett meddelande till Syre att det är ”helt otroligt hur urvattnat språket blev i slutändan, inga stora ambitioner som behövs här och nu” och tillägger:

”Vi fortsätter kämpa, kanske mer än någonsin tidigare, för vi är långt ifrån en rättvis väg här.”

Från aktivisthåll var reaktionerna negativa. Greta Thunberg twittrade att ”Cop26 är över. Här är en kort sammanfattning. Bla, bla, bla. Men det riktiga arbetet fortsätter utanför dessa hallar. Och vi kommer aldrig att ge upp. Någonsin.”

Läs mer: 

Aktivisterna besvikna: ”full fart mot stupet”

Experter: Viktigt steg – men inte tillräckligt