Radar · Politik

EU: Ja till lag om att företag måste respektera miljö och mänskliga rättigheter

Åtskilliga rapporter skrivits om barnarbete och modernt slaveri i tegelindustrin i Indien, Nepal, Bangladesh och Pakistan.

Med en stor majoritet röstade EU:parlamentet igenom att företag måste respektera miljö och mänskliga rättigheter. Amnesty och andra ideella organisationer tycker att det är en bra början. Men nu kräver de att den konkreta lagstiftningen blir mer än bara fina ord på papper.

Lagförslaget, som Syre skrivit om tidigare, röstades igenom i onsdags i EU-parlamentet. Det välkomnas av flera organisationer i civilsamhället, bland annat Amnesty, som har drivit frågan under flera år.

– Att över 70 procent av EU-parlamentarikerna (…)  röstade för att EU-kommissionen ska ta fram en EU-lagstiftning för att företag ska respektera mänskliga rättigheter och miljön är stort, och visar på en bred politisk samsyn, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Nu påbörjas arbetet med den konkreta lagen

Tanken är att lagen ska innebära att företagen också ansvarar för sina underleverantörer. Men exakt hur lagen ska utformas är inte klart ännu, utan i sommar ska EU-kommissionen lägga fram ett konkret förslag till lag. Fram tills dess kommer Amnesty och andra ideella organisationer driva på för att lagen ska bli så verkningsfull som möjligt. Amnestys två främsta krav är att företag som bryter mot mänskliga rättigheter eller orsakat miljöförstöring måste kunna ställas till svars, och att de som har drabbats av företagets agerande har rätt till gottgörelse.

I Sverige har över 21 000 personer, 41 företag och 61 organisationer och fackförbund ställt sig bakom ett upprop med krav på en sådan lag.