Glöd · Ledare

Vägra digital övervakning av barn

Var en ansvarsfull förälder, uppmanar en tillverkare som vill sälja sin app. Ungefär en sådan app som Hannah Lemoine skrev om häromdagen, men den är inte bara ett porrfilter. Den sägs även skydda barnen mot ”all online and offline dangers” – exempel som nämns är bland annat mobbning, pedofiler, droger, porr, självmord och ”olämpligt beteende”.

Man installerar appen i barnens telefon, gärna i hemlighet, och sedan sänds all information om vad barnen gör på nätet till ”ett säkert konto”. Alla sidor de besöker, alla spel de spelar, allt de skriver i sociala medier. Allt de skriver på mobilen överhuvudtaget.

Med andra ord minimerar man barnens chanser att leva sitt eget liv. Det är som om dina eller mina föräldrar hade haft koll på oss dygnet runt tills vi blev myndiga. Automatisk tillgång till eventuella dagböcker och alla telefonnummer vi hade ringt.

Vågar barnet ringa till Bris? Ta kontakt med ungdomsmottagningen? Överhuvudtaget kommunicera om något svårt? Och dessutom, om en generation vänjer sig vid att alltid gå i mentalt koppel, kommer de att få någon känsla av att de alls har någon rätt till integritet?

Även arbetsköpare uppmuntras att använda appen. Det står ingenting om vad den ska skydda de anställda emot – för långa toalettbesök, kanske? Candy crush på betald arbetstid? En annan app gör allt som nämns ovan, och dessutom kameraövervakar den personen som har mobilen. ”These applications are beneficial for employers, parents, or romantic partners” meddelar sajten. Det låter inte romantiskt alls, men här är det kontrollfreakbranschen som talar, och den lever på misstro och inte på tillit.

Innan man installerar en spionapp i sin anställdas eller sin partners telefon måste man enligt svensk lag informera dem, men i sina barns mobil kan man göra det i hemlighet. Inte vad som helst, till exempel inte avlyssna sin 13-årings telefonsamtal. Men även appar som inte är tillåtna här används.

Det är paradoxalt att det finns skolor som rekommenderar föräldrar att installera spionappar i sina barns telefoner, samtidigt som det fortfarande pågår en diskussion om slöjförbud i skolan – med svepskälet att föräldrar inte ska begränsa sina barns liv. Var en ansvarsfull förälder, lärare, medmänniska, och säg nej till digital övervakning av barn.

Sommarregn och semester.

Idéer om att man ska undvika att barn lär sig vissa ord för att de inte ska kunna googla dem. Det finns visst folk till allt.