Glöd · Ledare

Porrfri barndoms moralpanik kan stjälpa istället för att hjälpa

Minns ni den heta och extremt långt utdragna debatten om huruvida ungdomar som spelar tv- och datorspel med våldsinslag skulle bli avtrubbade, empatistörda, och tro att våld i verkligheten fungerar likadant som i spelen? Klart ni gör, den har ju pågått i 30 år nu.

I en nyligen publicerad studie från Malmö universitet och Brottsförebyggande rådet (Brå) rapporteras nu dock om att brottsligheten bland ungdomar gått stadigt nedåt sedan dataspelens intåg i speciellt unga mäns liv – bland annat för att de hellre sitter hemma och spelar spel nyktra istället för att vara ute, dricka alkohol och slåss.

Det betyder givetvis inte att det är helt oproblematiskt med datorspel eller onlinekulturer kring spelande, men den moralpaniska farhågan att våld i spel skulle få unga gamers att helt sonika gå ut och spöa upp folk på stan för att de tappat greppet om verkligheten har i alla fall inte infriats. 

Den senare tidens debatt om saker som riskerar att påverkar barn och ungdomar negativt handlar inte om spel, men om porr. Ropen skalla, porrfilter åt alla! Åtminstone alla barn under 16. Organisationen Porrfri barndom, som jag skrivit om tidigare, fortsätter att propagera för att alla skolor i Sverige ska installera porrfilter på sina datorer, och uppmanar föräldrar att göra detsamma på sina barns digitala enheter. Porrfilter och deras effekt och funktion har kritiserats av många, bland andra internetforskaren Elza Dunkels, både utifrån vilka sidor filtren rensar bort, exempelvis informationssidor om hbtqi+, vilka sidor de släpper igenom, och kostnaden för att underhålla och kalibrera filtret om det ska införas på en skola.

I UR:s program Didaktorn med rubriken Porrfilter i skolan testade läraren Karin Nygårds porrfilter, både på sin dotters och sin egen telefon, och kunde konstatera att de ”filtrerar för mycket, för lite eller fel saker”. Lyssna gärna på avsnittet, det är oerhört intressant, kanske speciellt i frågan om personlig integritet och potentiell registrering av människors sexuella preferenser. 

En annan person som senast nu i veckan testat porrfilter är Paula Dahlberg, som driver sidan Vardagsrasismen och även är krönikör här i Syre. De appar som Paula testat är de 6 stycken som listats på Porrfri barndoms hemsida, som rekommendation till föräldrar.

Det första filtret Guardy, som stod högst upp på Porrfri barndoms lista, visade sig blockera alla sökningar som innehöll ordet ”sexualitet” och även sökningar på exempelvis ”lesbisk”, ”säkert sex”, ”blev jag våldtagen?” och ”min pappa våldtar mig” blockerades. Perfekt om vi vill hjälpa utsatta barn alltså. Eller inte. Efter Paulas test har Porrfri barndom tagit bort den appen från sin lista helt och hållet, men hyllningar till den ligger kvar på deras Instagram. 

Två av apparna visade sig överhuvudtaget inte gå att ladda ner i Sverige utan fungerar bara i USA, så det är mycket oklart varför de finns med på listan överhuvudtaget. En av apparna, Cleanbrowser, som nu ligger överst på listan efter att Guardy plockades bort, blockerar inte sökresultat eller bilder, bara hemsidor, så sökningar på olika porrelaterade saker ger ändå listor över porrsidor samt tillgång till bilder, så länge man inte klickar in sig på sidorna de ligger på. Dessutom blockar den bara engelska sökord så effekten av att installera det på svensktalande barns digitala enheter får väl anses vara högst begränsad.

McAfee Safe family filtrerade bland annat bort UMO:s text om säkert sex, allt innehåll från RFSU, samt alla sidor på RFSL som innehåller ordet ”sex”.

Den sista appen, Webwatchers, kostar som minst 36 dollar att använda utan testperiod, så Paula valde bort att testa den. I deras egen beskrivning går dock att läsa att föräldrarna kan installera den i smyg på sina barns enheter och därefter läsa allt vad barnen skriver. Ett spionprogram med andra ord, och ett perfekt verktyg för konservativa, kontrollerande föräldrar – eller för den delen avundsjuka partners i destruktiva förhållanden.

Så här är det, och så är det med nästan allting – det finns inga enkla eller snabba lösningar. På hemsidan skriver Porrfri barndom nu – lägligt efter Paulas test av apparna på deras lista – med röda bokstäver att de ”inte kvalitetssäkrat eller godkänt de förslag som finns med i listan. Ta dig tid att undersöka vilka filter och tekniska lösningar som är rätt för din familj.”

För att vara en organisation som har porrfilter som hjärtefråga känns det minst sagt konstigt att de inte ens kontrollerat hur de filter de länkar till fungerar. I slutändan riskerar deras okvalificerade vurmande för att införa porrfilter överallt att få raka motsatsen till den effekt de säger att de är ute efter, nämligen att skydda barn från otrevliga upplevelser. Det är ju nästan så man kan misstänka att de inte alls har barnens bästa för ögonen, utan bara drabbats av ett starkt fall av moralpanik.

Doften av nytvättade kläder som soltorkat utomhus.

Mina tomatplantor verkar inte klarat flytten utomhus, kan man köpa gröna fingrar?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV