Radar · Integritet

Bara bevisat osmittade får sitta inne på restauranger i Grekland

Grekland vill genom nya restriktioner för de ovaccinerade hålla landet öppet.

För att få sitta inomhus på restauranger och caféer i Grekland behöver personer uppvisa vaccination eller ett negativt covid-19-test. För att bekämpa en ökad spridning inför Grekland nya restriktioner.

Det var beskedet från landets regering på tisdagen.

– Det är avgörande att inte ge intryck av att vi tappar kontrollen över pandemin, så att vår turistindustri kan fortsätta att fungera normalt, säger utvecklingsminister Adonis Georgiadis på en presskonferens, rapporterar Reuters.

I förra veckan meddelande den grekiska regeringen att nya restriktioner var på gång.

– Jag kan inte göra vaccination obligatorisk. Men alla tar nu sitt ansvar. Landet kommer inte att stängas igen för att skydda några ovaccinerade på bekostnad av den grekiska majoritet som har vaccineras, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis, rapporterar Euractiv.

I Grekland har drygt 40 procent fått båda sprutorna.

Regeringen uppmanar restauranger, caféer, klubbar, biografer och teatrar, med inomhussittning, att vid entrén skylta om de är avsedda för personer som kan visa att de inte bär covidsmitta eller om de är för en ”blandad” publik, enligt nyhetssajten.

I måndags informerade Frankrikes president Emmanuel Macron om nya krav på vaccinationsintyg till vissa allmänna platser i ett tv-sänt tal. Från den 21 juli krävs vaccinationspass vid större kulturevenemang och i augusti måste de som vill besöka restauranger och köpcentrum, sjukhus och äldreboenden samt ta längre tågresor vara vaccinerade eller ha ett nytaget negativt covid-test.

Samma dag följde Frankrike och Grekland Italiens exempel genom att införa obligatorisk vaccinering för vårdpersonal.

– Vi är nu mitt i en kris, där vi gång på gång tvingas isolera oss. Vården har gått på knäna den senaste tiden. Det verkar inte orimligt med obligatorisk vaccinering, sade Macron enligt SVT nyheter.

Läs även ledaren EU står kvar på fel sida av historien

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV