Radar · Integritet

Abortfrågan kan bli en thriller efter norska valet

Redan 2019 infördes restriktioner i abortlagen i Norge, vilket förljdes av demonstrationer.

När Norge införde restriktioner i abortlagen 2019 gick tusentals kvinnor ut på gatorna för att protestera. När nu norrmännen går till val, den 13 september kan abortfrågan bil en riktigt thriller, rapporterar norska TV 2.

Idag går Norge till val. Det konservativa partier Höyre, med statsminister Erna Solberg, har haft makten i åtta år. Men många tror på ett maktskifte.

Opinionsundersökningar har visat att Arbetarpartiets Jonas Gahr Støre har lett inför stortingsvalet. Flera opinionsmätningar har visat på ett regeringsskifte till förmån för en rödgrön regering.

Abortfrågan har varit en het politisk fråga under flera år och nu vill Arbeiderpartier (AP)  ändra tillbaka lagen till hur den var förut och stöds av flera partier vänsterut. Det nuvarande regeringspartiet liberala Venstre står också bakom förslaget. AP vill också ta bort att en nämnd prövar kvinnans skäl till abort och föreslår istället att man inför en medicinsk rådgivning.

Det var 2019 som Norge stramade åt sin abortlag, när det Kristelig folkeparti (KrF) hade detta som krav för att ingå i Solbergs högerregering. Lagändringen blev att kvinnor kan bestämma själva om de vill göra abort fram till vecka tolv. En abort fram till vecka 18 måste därefter godkännas av en nämnd.

Norsk vårdpersonal kan vägra abort

Norska TV 2, via företaget Kantar, har frågat riksdagsledamöter hur de ser på frågan. Totalt svarade 138 av 169.

44,9 procent ville ha kvar abortlagen så som den nu är.

29,7 procent vill utvidga gränsen till 18 veckor.

14,5 vill ha 22,5 veckor som en övre gräns med hänvisning livsduglighet.

10,2 procent avstod från att svara eller hade andra skäl.

Endast en av de som svarade ville strama åt lagstiftningen.

TV 2 konstaterar att Stortinget är delat i frågan och att det kan bli en thriller efter valet.

”Det har varit för många angrepp på kvinnors rättigheter under Solberg-regeringen. Låt oss göra detta val till ett feministiskt val, skrev Kari Elisabeth Kaski och Maria Bonita Igland, från Sosialistisk Venstreparti (VP) i slutet av augusti debattartikel i den norska tidningen Dagbladet.

I Norge har det sedan länge också varit tillåtet för hälso- och sjukvårdspersonal att med hänvisning till samvetsklausuler slippa utföra abort. 2019 slog den norska högsta domstolen, Høyesteretten, fast att en husläkare kunde vägra att sätta in en spiral utifrån sådana argument, rapporterar tidningen Lag&Avtal. Läkaren menade att det inte stämde överens med hennes kristna värderingar eftersom hon ansåg att allt mänskligt liv påbörjas vid befruktning och att det är heligt och okränkbart.

”Om det är en kvinna som känner sig kränkt, så är det en kvinna för mycket”, sa Guri Melby, partiledare för Venstre i en partiledardebatt i norska i TV2, rapporterar Sveriges radio.

Som jämförelse har kvinnor i Sverige rätt att välja abort till vecka 18. Efter detta behövs tillstånd av det Rättsliga rådet vid Socialstyrelse. Ett försök att få hänvisa till samvetsklausul för att vägra abort ogillades av arbetsdomstolen i Sverige, 2017. Den abortvägrande barnmorskan fick inte heller Europadomstolen att pröva frågan.

Läs mer: 

Medvind för oljemotståndare inför valet

Rödgrön leding inför hösten val