Radar · Politik

Rödgrön ledning inför höstens val i Norge

Høyres Erna Solberg har varit statsminister i Norge sedan 2013.

Det lutar åt maktskifte i Norge i höstens val till stortinget. I norska public servicebolaget NRK:s senaste opinionsmätning samlar de rödgröna partierna 55 procent av väljarna bakom sig, trots att socialdemokratiska Arbeiderpartiet ser ut att backa jämfört med valet 2017.

Senterpartiet, som de senaste sexton åren räknats till de rödgröna partierna, har däremot gått kraftigt framåt. Runt årsskiftet var de jämnstora med Arbeiderpartiet, men har nu fallit tillbaka något och får i NRK-mätningen 17 procent.

Statsminister Erna Solbergs parti Høyre ligger strax över sitt valresultat 2017, men deras koalitionspartner Venstre och Kristelig folkeparti gått kraftigt tillbaka. Också högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som tidigare ingick i regeringen, har backat rejält.

Vilka partier som klarar fyraprocentsspärren och får del av de mandat som fördelas nationellt ser ut att bli en rysare i valet i september. I mätningen ligger såväl de rödgröna partierna Rött och Miljöpartiet och de borgerliga Kristelig Folkeparti och Venstre strax under spärren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV