Radar · Miljö

Preem och Vattenfall planerar jätteanläggning för vätgas i Lysekil

Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

En jätteinvestering i vätgasproduktion kan vara på gång vid Preems raffinaderi i Lysekil. Preem och Vattenfall, som under våren gjort en förstudie, har de bestämt sig för att gå vidare och utreda förutsättningarna. Om den byggs blir det en av de största anläggningarna i Europa.

Nu har Preem och Vattenfall bestämt sig för att gå vidare och utreda förutsättningarna för ny stor vätgasanläggning i Lysekil.

”Det finns mycket goda förutsättningar för en elektrolysanläggning i Lysekil för vätgasproduktion till biobränsle. Det visar resultaten från studien som pågått under våren”, skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Om vätgasanläggning blir verklighet så ska produktionen av biodrivmedel ske med vätgas i stället för naturgas, som enligt Preem kommer minska koldioxidutsläppen med minst 80 procent, 275 000 ton per år, för vätgas som produceras fossilfritt i stället för med fossila råvaror. 

Enligt Vattenfall blir effektbehovet för att göra den fossilfria vätgasen i storleksordningen 50 MW, vilket motsvarar elförbrukning mellan 10 000 och 20 000 eluppvärmda villor under ett år.

Nästa steg mot beslut om anläggningen planeras 2022, uppger Sveriges Radio.

Läs våra tidigare artiklar i ämnet:

Ny giv: Preem vill satsa miljarder på biobränsle i Lysekil
Preemraff: Preem drar tillbaka ansökan – Vd:n: ”Kommersiellt beslut”
Glädjereaktioner på vändningen i Preemraff: ”Större än almstriden”