Radar · Basinkomst

Stad i North Carolina redo att testa basinkomst

En manifestation i centrala Durham i North Carolina efter dödandet av George Floyd.

Efter att Twittergrundaren Jack Dorsey lovat 150 miljoner dollar till borgmästare i USA som vill starta basinkomstprogram i sina städer hoppar nu Durham i North Carolina på tåget.

Durhamns borgmästare Steve Schewel meddelade förra veckan att han nu kommer öka sina insatser för att starta upp ett basinkomstprogram. Han vill samtidigt tona ner uppgifterna att deltagarna i försöket kommer att få upp till 1000 dollar i månaden i ersättning, utan säger att staden tittar på hur andra städer gör innan den sätter upp sin egen plan, rapporterar lokala nyhetsmagasinet Indyweek.

Durham är en av 30 andra städer som kan komma att ta del av Jack Dorseys stöd om 150 miljoner dollar. Twittergrundaren har redan bidragit med 3 miljoner dollar till andra basinkomstförsök. Något som Syre tidigare har rapporterat om.

Av pengarna som Dorsey har donerat kommer varje stad få 500 000 dollar. Sedan är det upp till varje stad att utforma sitt eget pilotprojekt. I pilotfallet i Stockton i Kalifornien har deltagarna fått en utbetalning om 500 dollar i månaden, motsvarande 4225 kronor, under coronapandemin.

– Vi hoppas att det ekonomiska stödet kommer i mars. Även om vi inte är garanterade något så ligger vi högt på listan över de som står i tur, säger Steve Schewel, till Indyweek.

Nytt sätt att tackla fattigdom

Ledningen för Durham hoppas att basinkomstprogrammet kommer göra en skillnad för staden som lider av flera olika sociala problem som fattigdom och våldsamheter. Förra året skedde mer än 800 skjutningar och 40 mord i staden som har ungefär 200 000 invånare.