Radar · Miljö

Oväntade vändningen – bakslag för ny kolgruva i England

I det det kuperade landskapet i Cumbria i nordvästra England planerar ett företag för en ny kolgruva.

Planerna på att bygga en ny kolgruva i Storbritannien tog under torsdagskvällen en oväntad vändning. Enligt ett brev som The Independent sett, tänker nu den brittiska regeringen ingripa mot de lokala myndigheternas godkännande av gruvan.

Som Syre tidigare rapporterat har det stormat kring det lilla grevskapet Cumbria i nordvästra England. I det kuperade området har företaget West cumbria mining långt framskridna planer på att gräva efter kol. Något som skulle kunna generera uppemot 500 jobb men skadeskjuta landets klimatmål.Tusentals har protesterat men regeringen hävdade så sent som i början av januari att beslutet ligger hos de lokala myndigheterna. Men nu verkar det som att de ändrat sig.

I ett brev som tidningen The independent tagit del av skriver den ansvariga ministeran Robert Jendrick till politikerna i West cumbria, och refererar till landets klimatpolitiska råd som slår fast att projektet inte ligger i linje med målet att uppnå nettonollutsläpp till 2050. Företaget West cumbria mining har å sin sida hävdat att gruvan kommer att gynna miljön, då kol inte kommer att behöva skeppas från länder som USA och Australien till kontinentens stålindustri.

Över 2 300 har bestridit ansökan

Men kritiker har slagit tillbaka – och påpekat att det tvärtom skulle kunna sakta ned stålindustrins omställning till fossilfritt stål. Över 2 300 personer har bestridit planerna med stöd från miljöorganisationer som WWF, Greenpeace, Extinction rebellion och Jordens vänner.

– Ministerns beslut att ställa in den här kontroversiella kolgruvan är förvånande men en väldigt välkommen u-sväng. En ny kolgruva i Cumbria skulle inte bara förstöra vårt klimat, det skulle också förstöra regerings anseende inför det viktiga klimattoppmötet i Glasgow senare i år, säger Tony Bosworth, klimatkampanjledare för Jordens vänner till nyhetssajten Edie, som bevakar energimarknaden i Storbritannien.

Ändå är inte sista ordet sagt. Det ministern nu gjort är att be om en statlig utredning innan något slutgiltigt beslut kan tas.

– Ministern har förstått att förespråkarna och kritikerna har intagit olika positioner i frågan och anser att den behöver utredas mer under en statlig utredning. Därutöver har kontroversen kring ansökan ökat, skriver den tjänsteman som författat brevet, enligt The Independent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV