Radar · Miljö

Ny kolgruva planeras i Storbritannien

En ny kolgruva väntas nu få grönt ljus i Storbritannien, trots omfattande kritik från miljöorganisationer.

Trots högljudda protester från miljögrupper tänker Storbritanniens regering inte ingripa i lokala myndigheters beslut att godkänna en ny kolgruva. Det rapporterar flera brittiska medier.

Gruvan som blir den första i sitt slag på 30 år i Storbritannien är tänkt att leverera kol till den brittiska och europeiska stålindustrin. Miljöargumentet från bolaget som planerar gruvan, är att lokalproducerad kol är bättre ur miljöhänsyn än den import som sker i dag, främst från Australien, USA, Ryssland och Australien.

Tusentals överklaganden

Ett annat argument som fallit i god jord hos de lokala beslutsfattarna, är de jobb som gruvan beräknas generera. Uppemot 500. Men planerna har inte fått något varmt mottagande från landets miljögrupper. Sammanlagt har 2,300 bestridanden lämnats in, rapporterar edie.net, en nyhetssajt som bevakar landets energisektor.

Kritiken utgår från att gruvan kommer försvåra för planerna på att få stålindustrin att hamna i fas med landets mål att uppnå nettonollutsläpp till 2050.

Men tory-regeringen har valt att inte ingripa. Något som fått bland annat Greenpeace att gå i taket.

– Självklart är det av största vikt att skapa arbeten men vi måste blicka framåt mot de jobb som skapas i det tjugoförsta århundradet, inte bakåt, säger Doug Parr, från miljöorganisationen till edie.net.

Kolindustrin och Storbritannien har ett gammalt och långt kärleksförhållande. Under hela 1900-talet eldade otaliga gruvor på den industrialisering som bidrog till landets välstånd. Men industrin är också bov i det klimatdrama som nu utspelar sig, där planetens klimatsystem riskerar att spåra ut.

Kritiseras av Greta Thunberg

Den sista brittiska gruvan stängdes 2015, samma år Parisavtalet slöts, där världens länder förband sig att hålla den globala uppvärmningen en bra bit under två grader och sträva mot 1,5 grader, jämfört med förindustriella nivåer.

Storbritannien har på senare tid hört till de länder som varit mest ambitiösa i sina klimatambitioner. Likt EU har landet beslutat om att nå nettonollutsläpp till 2050. Men klimataktivisten Greta Thunberg hör till de som kritiserat besluten – för att ligga för långt in i framtiden.

Efter beskedet om att regeringen inte tänker lägga sig i de lokala myndigheternas beslut, passade klimataktivisten på att skicka iväg en känga till politikerna i London.

– Det här visar på den sanna betydelsen av ”nettonollutsläpp till 2050”. De här vaga, otillräckliga målen som ligger långt in i framtiden betyder i praktiken ingenting i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV