Radar · Basinkomst

Lambertz förslag om basinkomst möter kritik

Göran Lambertz har skissat upp hur basinkomst skulle ersätta dagens försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.

Den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz är positivt till basinkomst, även kallat medborgarlön. Det skrev Syre om i december. Men hans förslag möter kritik från Christian Engström, som tidigare var EU-ledamot för Piratpartiet, och är en av de främsta basinkomstförespråkarna i Sverige.

På sin blogg skriver Christian Engström att han anser att den basinkomst på 5 900 kronor, som Lambertz skriver om i ett kapitel i Vänbok till Sverker Scheutz, är alldeles för låg. De som skulle få basinkomst skulle då behöva beviljas andra villkorade bidrag, som till exempel bostadsbidrag.

”Vilket innebär att det fortfarande är upp till en handläggares godtycke om man ska få pengar så man överlever eller inte”, skriver Christian Engström, som anser att summan måste vara runt 10 000 kronor.

Christian Engström, tidigare EU-ledamot för Piratpartiet, har länge drivit frågan om basinkomst
Christian Engström, tidigare EU-ledamot för Piratpartiet, har länge drivit frågan om basinkomst. Foto: Privat

Lambertz har även skissat på ett lagförslag där basinkomst endast skulle kunna sökas av svenska medborgare. Men alla som omfattas av dagens trygghetssystem borde ha rätt till basinkomst, anser Christian Engström. I dag har alla med permanent uppehållstillstånd rätt till trygghetssystemet, till exempel finnar som bott i Sverige i decennier men velat behålla sitt finska medborgarskap. Totalt handlar det om runt 1 miljon människor, enligt Engström.

Lambertz öppen för förändringar

Men när Syre kontaktar Göran Lambertz visar det sig att han inte alls är så tvärsäker på sin utformning av basinkomsten som det låter i Christian Engströms blogg.

”Jag har inte övervägt om det bör vara medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd som får basinkomsten. Det bör en utredning analysera”, skriver Göran Lambertz på sms och påpekar att det faktiskt står i  en fotnot i boken att det kanske skulle räcka med permanent uppehållstillstånd.

Vad gäller beloppet skriver han att han inte alls har räknat på det.

”Det är också något som en utredning får avgöra. Men en viktig synpunkt är just den som Christian Engström har, nämligen att den som har basinkomst INTE ska behöva vara beroende av socialsekreterares välvilja”, skriver Göran Lambertz.

Christian Engström välkomnar att Göran Lambertz ändrar sig.

– Det visar att han ser det som en intellektuell process, som kan utvecklas. Det är ju samma mentala process som Sverige som land skulle behöva gå igenom för att se om basinkomst skulle gå att få till, och då är mitt svar att det går att få till, säger Christian Engström, som också tillägger att han tycker Lambertz förslag är fint och gestaltar jättebra hur dagens system fungerar och inte fungerar.

Läs även: Göran Lambertz är positiv till basinkomst (Syre 21/12-2020)