Radar · Basinkomst

Göran Lambertz är positiv till basinkomst

Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz anser att basinkomst borde utredas för att ersätta dagens försörjningsstöd.

Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz anser att basinkomst eller medborgarlön borde utredas för att ersätta försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag. ”Även om det skulle bli en viss kostnad så finns det ett enormt stort värde av att människor får leva i större värdighet och slipper skammen”, säger han.

Justitiekanslern har som myndighet i uppgift att bland annat att upptäcka systematiska fel i den offentliga verksamheten. Nu har Göran Lambertz, som tidigare har suttit på den posten, funnit ett.

För två år sedan var han på Uppsala stadsteater och såg pjäsen Fattigfällan, som bygger på boken med samma namn av Charlotta von Zweigbergk. Där drabbades han av insikten om hur det är för de allra fattigaste i Sverige.

– Jag blev väldigt tagen. Det är helt otroligt hur samhället hanterar personer som drabbas av fattigdom, säger han.

Förespråkar basinkomst i en uppsats

Han anser att något borde göras, och nyligen samlade han sina tankar i uppsatsen Fattigdom och juridik som är med i boken Vänbok till Sverker Scheutz. Där går han igenom de olika skyddsnät som finns i Sverige för personer som blir fattiga och ger även en historisk tillbakablick. Genom ett utdrag ur boken Fattigfällan gestaltas dagens bisarra granskningar som socialtjänsten ägnar sig åt när en person söker ekonomiskt bistånd. Alla konton ska nagelfaras och varje utgift tolkas som ett misstänkt fusk – ett beteende som till slut får huvudpersonen att sluta söka hjälp.

”Boken Fattigfällan visar att nästan vem som helst kan bli fattig och det utan att ha gjort något fel”, skriver Göran Lambertz i uppsatsen, där han också skissar på hur en lag om rätten till basinkomst skulle kunna utformas.

Basinkomst istället för försörjningsstöd

Göran Lambertz anser att försörjningsstödet borde ersättas av en basinkomst som ges under premissen att du är fattig. Den skulle alltså delas ut utan att socialtjänsten granskar ens kontoutdrag varje månad, vilket sker i dag.

– Systemet bör vara enkelt och rättvist, säger han.

Nuvarande arbetslöshetsförsäkringar, pensioner, barnbidrag och hyresbidrag med mera skulle finnas kvar. Det enda som skulle tas bort är försörjningsstödet som alltså blir en basinkomst som det går att ansöka om hos Försäkringskassan.

– Det bör fungera så att man får sina basala behov tillgodosedda av systemet, säger Göran Lambertz.

Basinkomst på 5 000–6000 kronor plus hyra

I uppsatsen Fattigdom och juridik föreslår han en summa på 5 000 – 6 000 kronor – bortsett från hyran. Kostnaden för bostaden ska det fortfarande gå att få pengar för från socialtjänsten eller annan myndighet. Göran Lambertz menar att 5 000–6 000 kronor motsvarar ungefär de utgifter som socialtjänsten betalar i dag vid försörjningsstöd. Priset för att införa en sådan basinkomst tror han jämnar ut sig genom att byråkratin minskar.

– I dag kostar den minutiösa kontrollen massor av tid och pengar. Och den är oerhört påfrestande för de människor som utsätts för den. Även om det skulle bli en viss kostnad har det ett enormt stort värde att människor får leva i större värdighet med mindre skam. Det är något som folk inte riktigt beaktar när de avfärdar basinkomst, säger han.

Risken för att folk skulle sluta arbeta och istället leva på basinkomst tror han är liten, när summan är så låg. Men alla detaljer – inklusive den exakta summan på basinkomsten – anser han måste utredas i en ordentlig utredning.

”Skippa idén om basinkomst till alla”

En del som förespråkar basinkomst anser att alla borde få pengarna, även de rikaste. Men det anser Göran Lambertz vore ”fullkomligt orimligt”.

– Det skulle finnas ett enormt motstånd mot det på grund av för höga kostnader och att det är för orimligt att Wallenberg skulle få basinkomst. Man får inte acceptans för ett sådant system, säger han.

–  Det skulle vara politiskt omöjligt att genomföra, det är bara att skippa.

I stället anser han att om en person som får basinkomst börjar tjäna mycket pengar så måste det finnas ett system där detta upptäcks och basinkomsten upphör. Om det skulle vara en sorts negativ inkomstskatt, alltså att pengarna trappas av ju högre inkomst du får enligt Skatteverkets uppgifter, eller om basinkomsten skulle upphöra abrupt, vill han inte uttala sig om utan hänvisar till att det måste utredas.

– Det är helt omöjligt att själv konstruera ett sådant här system, utan det behövs tillsättas en utredning som tar med alla aspekter så att det blir både enkelt och rättvist, säger Göran Lambertz.

Det här är basinkomst 

Det finns olika modeller för basinkomst eller medborgarlön men den gemensamma definitionen är att den ska:
– garantera alla en inkomst som går att leva på
– betalas ut till individer, inte till hushåll
– betalas ut utan krav på motprestation
– betalas ut regelbundet (månadsvis)
– betalas ut i pengar, inte till exempel matkuponger
Källa: BIEN Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV