Glöd · Ledare

Socialdemokraterna är inte mogna att regera

Det har inte gått två veckor än sen Magdalena Andersson tillträdde och tillsatte en regering med bara socialdemokrater. Redan har man meddelat att inom två månader kommer man fatta beslut om slutförvaret trots att ett flertal forskare och experter konstaterar att man inte vet vare sig hur länge kopparkapslarna kommer hålla eller vad som händer i ett rum under marken där så stark strålning kommer finnas så länge.

Man har inlett en utredning och samtal med M om att bygga ut Arlanda, och samtal om att göra det lättare att öppna gruvor. Man har flaggat för man kan komma att ”begränsa antal personer utan vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.”

Det är uppenbarligen en regering som är stressad, och en som gör allt för att bevisa att de behöver sällskap av andra partier där. När man skyndar igenom beslut som kommer få konsekvenser för nästkommande 100 000 åren och hastar igenom beslut om vaccinpass som riskerar att slå mot själva kärnan i samhällets tillit, dessutom med stor risk att det inte är till någon större nytta, nu när två vaccindoser riskerar att snarare invagga människor (inklusive mig) i en falsk säkerhet än kraftigt hindra spridning (läs omicron). När man skyndar igenom utredningar om kraftig utbyggnad av Arlanda, trots en överhängande klimatkris som för alla är omöjlig att blunda för med trovärdighet. När man hastar för att förändra reglerna så att de prioriterar gruvdrift och jakten på mineraler framför människors lokala miljö, då visar man att man inte är regeringen mogen.

Om Magdalena Andersson vill bli ihågkommen som något annat än den som drev oss långt djupare in i fördärvet, då får hon visa att hon inte väljer fel om kärnkraften, att hon prioriterar klimat och miljö över lyxflyg, tillväxthets och gruvdrift, att hon inte slår mot samhällstilliten genom att indirekt tvinga människor att ta sprutor de inte vill ha (oavsett hur dåliga deras skäl är). Den här stressen man visar upp, indikerar tyvärr att man också slutligen kommer göra triss i fel.

Alla atleter som markerar mot OS i Peking.

Pratet om att utvisa fler brottslingar måste sluta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV