Under sommaren har en grupp djurrättsaktivister från organisationen Djurrättsalliansen varje vecka samlats utanför Skansen för att uppmärksamma besökarna på djurens situation.
Enligt den granskning som Djurrättsalliansen tidigare gjort dog eller avlivades bland annat friska djurungar på Skansen för att göra plats åt nya i syfte att locka besökare. Även en granskning som tidningen Expressen gjort visar att friska djur på djurparken avlivas eller plågas.
Totalt dog eller avlivades 97 däggdjur eller fåglar på Skansen, exklusive Skansenakvariet, under 2020. Det rör sig bland annat om 9 vargar, 7 påfåglar, 1 berguv, 4 guerezas, 5 lappugglor, 19 dvärgmöss, 1 brunbjörn och 3 lokatter. De tre unga lodjuren avlivades för att kunna avla fram nya ungar under 2021 och göra plats åt dem.
"Lodjursbarn dödade av Skansen"
För att uppmärksamma allmänheten och i synnerhet besökare på Skansen om hur djuren behandlas på djurparken har aktivister från Djurrättsalliansen varje söndag under sommaren samlats utanför Skansens entré. Aktivisterna bar på skyltar med texter som ”Skansen dödar friska djur” och ”Lodjursbarn dödade av Skansen”. Enligt organisationen, vars medlemmar även delade ut flygblad med information om verksamheten, har många besökare valt att inte besöka djurparken efter att informationen nått dem.
– Det är förvånansvärt många som bestämmer sig för att vända i entrén efter att de fått vår information. Många har svårt att fatta att en svensk djurpark dödar friska djurungar bara för att kunna avla fram nya för att det lockar fler besökare och drar in mer pengar. Skansen har en vision om att vara i världsklass och lustfyllt. Det är år 2021 och frågan vi måste ställa oss är om det är i världsklass att hålla djur inlåsta på små ytor mitt i en storstad och regelbundet avliva friska djur, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.
Organisationen vill att Skansen ska avveckla all djurhållning och satsa på de andra delarna av parken, bland annat friluftsmuseet. Enligt djurrättsalliansen har många turister som besökt parken blivit förvånade över att det överhuvudtaget funnits djur på parken, då de blivit informerade om att Skansen är ett friluftsmuseum som bevarar det svenska kulturarvet.
– Det finns så mycket bra med Skansen som ledningen borde utveckla, men djurhållningen hör inte dit. Den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden, säger Daniel Rolke.
Djurrättsallisen kommer att fortsätta hålla manifestationer utanför Skansens entré under augusti månad.
Läs mer:
”Skansen – skona djuren och satsa på kulturen”