Radar · Djurrätt

Kolmården dödade hel flock friska hjortar

Kolmårdens flock axishjortar blev för stor – då dödades alla.

141 djur dog på Kolmårdens djurpark under fjolåret, bland dem utrotningshotade djur och en frisk flock axishjortar. Det visar en granskning från Djurrättsalliansen.

På Nordens största djurpark dog eller dödades 141 djur under år 2020, visar en granskning som Djurrättsalliansen gjort, baserad på djurparkens artinventeringslista.

Bland de döda fanns tre giraffer, en sebra, 2 lokatter och 19 besoantiloper. Därtill en hel flock axishjortar, 31 stycken, som enligt granskningen var helt friska. De dödades eftersom flocken blivit för stor.

Med Kolmårdens egna ord: ”Blir det för många djur i en flock försöker vi alltid i första hand att omplacera djuren på andra djurparker. Om det inte går kan djuren behöva avlivas. En stor del av djuren som togs bort under förra året tillhör den här kategorin. Vi beslutade exempelvis att avsluta vår djurhållning av axishjort och därför togs alla axishjortar bort.”

Bland de döda eller avlivade djuren fanns också flera utrotningshotade djur, som två nätgiraffer, en grevyzebra och sex stycken addaxantiloper.

Djurrättsalliansens ordförande Daniel Rolke kommenterar granskningen på organisationens hemsida:

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas.

Läs även: Ingen frihet i sikte för Kolmårdens delfiner (artikel från 2 juli 2020)