Glöd · Debatt

”Skansen – skona djuren och satsa på kulturen”

Djurrättsalliansen demonstrerar varje söndag utanför Skansen mot att djur hålls i fångenskap för att vi ska komma och titta på dem.

Nyligen var det premiär för årets Allsång på Skansen. Det är en stor glädje för väldigt många, inklusive mig, med den typen av musikarrangemang, som vi under lång tid längtat efter.

Bakom Skansens kulisser döljer sig dock en obehaglig baksida, nämligen den att djur som hålls i djurparker nekas det mesta som gör deras liv meningsfulla. De flesta delarna av deras vardag styrs och manipuleras. De har praktiskt taget inget val i fråga om vad eller när de äter, vilka de möter eller vem de delar utrymme med. De är inspärrade i burar och inhägnader som inte på något sätt kan mäta sig med eller efterlikna deras naturliga livsmiljöer.

Djurparker lockar med nyfödda ungar och löften om att de bevarar hotade djur. Det talas tyst om alla de djur som årligen avlivas eller dör på djurparkerna. Många av dem är så kallade överskottsdjur som det inte längre finns utrymme för eller så är de äldre djur som behöver ge plats åt yngre individer.

I december förra året avlivades tre unga och friska lodjur som helt enkelt vuxit upp och började bli könsmogna. De hade blivit för stora och man behövde ha plats för att skaffa nya ungar på Skansen och ingen annan djurpark ville ta emot dem så de avlivades. Under våren föddes tre nya lodjursungar på Skansen och hur de kommer att sluta sina dagar är det ingen som vet. Andra djur som avlivades på Skansen under 2020 var bland annat 9 vargar, 2 älgar, 1 björn, 11 dvärgmöss, 1 berguv, 5 lappugglor, 7 påfåglar, 2 guerezas och 18 vildsvin. I slutet av maj i år avlivades björnmamman Lill-Babs på Skansen, 13 år gammal.

I djurparker byggs miljöer upp som många gånger ska efterlikna den naturliga miljön för djuren, men det är långt ifrån tillräckligt. Djur som är avsedda att ströva eller flyga över stora områden tvingas existera i begränsade utrymmen. Djur som kommer i kontakt med människor har inget sätt att undkomma daglig kontakt med dem. Bristen på tillräckligt utrymme och tillräcklig stimulans leder till stereotypa beteendestörningar hos många djur som sällan eller aldrig observeras i naturen.

Dessa beteenden saknar funktion och upprepar sig. Det kan till exempel vara att djuren svänger fram och tillbaka hela dagarna, fåglar som plockar sina egna fjädrar, djur som ständigt slickar eller biter sig själva eller djur som går i cirklar. På Skansen är detta tydligt hos djurparkens lodjur som går fram och tillbaks på en liten stig.

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och grundades år 1891 med uppdraget att bland annat i att vårda och bevara samlingarna av byggnader, föremål, växt- och djurarter. Skansen ska vidare bidra till bevarandet av mångfalden i det svenska kulturarvet med betoning på tyst kunskap, seder, traditioner och hantverk samt biologisk mångfald med betoning på nordiska djur och växter.

Samtidigt har Skansen en vision om att vara i världsklass och lustfyllt. Och lustfyllt – det är väl precis det som Allsången är? Det är år 2021 och frågan vi måste ställa oss är om det är i världsklass att hålla djur inlåsta på små ytor mitt i en storstad och avla fram ungar som får leva till dess att de vuxit upp och det måste göra plats för nya djurungar.

Det finns så mycket bra med Skansen som ledningen borde utveckla, men djurhållningen hör inte dit. Den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV