Radar · Miljö

Bäverexplosion i Skottland: ”Goda nyheter för naturen”

I Skottland har antalet bävrar ökat kraftigt något som också gynnar en myriad av andra arter.

Återförvildning har pekats ut som en nyckel till att få naturen att studsa tillbaka. Nu kommer positiva nyheter från Skottland, där bävern är på kraftig frammarsch. En ingenjör som kan fixa hem inte bara till sig själv – utan en myriad av andra arter.

På tre år har Skottlands bäverpopulation fördubblats, enligt en ny studie från universitetet i Exeter. Runt tusen bävrar är nu i full aktivitet runt om i det skotska lanskapet. Det vill säga, letandes efter örter och byggandes hem, inbrottssäkrade från allehanda oönskade gäster – så som rävar. För att fixa det krävs sinnrik ingenjörskonst. Bävrarna fäller träd och buskar, släpar de sedan till ett vattendrag där de bygger sitt bo. En liten fördämning uppstår – och den enda vägen in är ett gömt hål under vattenytan.

En säker plats för bävrarna. Men också trivsamt för en massa andra har det visat sig. För när vattendrag däms upp, skapas våtmarker. Och våtmarker gillar alltifrån grodor till trollsländor. Och de är i sin tur mumma för ett gäng fåglar, som i sin kan bli lunch till en havsörn.

"Förbättrar vattenkvalitén"

Undersökningen är den största som genomförts av en bäverpopulation i Storbritannien till dags dato. Arten skyddades 2019 och det är det penndraget anses ligga bakom gnagarens frammarsch.

– Vilda djur minskar i Skottland så den här stora undersökningen som avslöjar en ökande bäverpopulation är fantastiska nyheter för naturen i Skottland. Bävrar spelar en avgörande roll i att skapa våtmarker där andra arter kan trivas, de reducerar också översvämningar nedströms och förbättrar vattenkvalitén. Vi hoppas också att människor i Skottland nu ska kunna få en glimt av dessa fantastiska och ibland undflyende djur när de blir allt vanligare, säger Robbie Kernahan, som basar över miljöorganisationen Sustainable growth for naturescot i ett uttalande.

Läs mer: 

Forskaren som vill återförvilda: ”Vi måste släppa kontrollen”

Arter att återförvilda – om viljan finns

Sista prövningen för hyllat storkprojekt

Bävrar även i Sverige

23 000 hårstrån ryms på en kvadratcentimeter bäver. Människans hud ryms enbart 600 hårstrån. Men bävern stod sig slätt mot människan när den efter jakt och förstöring av habitat, utrotades lokalt 1871. Först efter att bävrar som utplanterats i Norge 1922 tog sig över gränsen, kunde den börja återta Sverige. Nu anses den vara återhämtad. Tack vare de många hårstråna – skyddas djuret mot underkylning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV