Amnesty international slår i en ny rapport fast att förtrycket mot uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i Xinjiang utgör brott mot mänskligheten. Rapporten styrks av flera nya vittnesmål från personer som tidigare har suttit i regionens beryktade omskolningsläger.
Systematisk och statligt organiserad massinternering, tortyr och förföljelse. Det är exempel på vad den uiguriska befolkningen, och andra muslimska minoritetsgrupper, har blivit utsatta för i Xinjiang-regionen i Kina.
Människorättsorganisationen Amnesty international, som länge har larmat om situationen i Xinjiang, släpper nu en 160 sidor lång rapport med över 50 nya vittnesmål från personer som tidigare har varit internerade i regionens så kallade omskolningsläger.
Vittnesmål om tortyr
Förutom att man har tvingats överge sin tro, kultur och sitt språk har man i lägren utsatts för indoktrinering och olika typer av tortyr. Enligt rapporten har det förekommit allt från misshandel och isolering till att inte få någon mat eller dryck, eller hindras från att sova.
Bland annat berättar en äldre kvinna i rapporten om hur hon, efter att ha försvarat en cellkamrat, fördes till ett mörkt, kallt och fönsterlöst rum. Där blev hon satt i handfängsel både på händer och fötter, och fick sitta på en järnstol i tre dagar.
Amnesty kräver aktion
Amnesty kräver nu att det internationella samfundet och FN vidtar åtgärder och tillsätter en omfattande utredning i syfte att ställa ansvariga till svars för brott mot internationell lag.
– De kinesiska myndigheterna har i Xinjiang skapat ett dystopiskt helvete i en svindlande skala, säger Agnès Callamard, generalsekretare för Amnesty internationel, och fortsätter.
– Uigurer, kazaker och andra muslimska minoriteter utsätts för brott mot mänskligheten och andra allvarliga kränkningar som hotar att radera deras religiösa och kulturella identiteter.
Läs även: Solpaneler på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina