Radar · Djurrätt

Snart går det att äta sushi med celldelad lax

För den som inte tycker att vegansk sushi duger går det troligtvis att inom kort äta sushi med lax utan att fisken har slaktats, i varje fall i USA.

En startup i San Fransisco är på väg att öppna en sushirestaurang där laxen är helt odlad i labb. Fisken har alltså inte dödats, utan tas fram genom celldelning. Men först måste USA godkänna försäljning av kött och fisk som producerats på detta sätt.

I dag är Singapore det enda landet på jorden där du kan gå in på en restaurang och beställa kött som har odlats i labb. Det är restaurangen ”1880” som sedan i december förra året säljer labbodlade kycklingnuggets i tre olika smakportioner.

Nu vill det amerikanska företaget Wildtype också ge sig ut på marknaden. I höst planerar de att starta upp en sushirestaurang i San Fransisco, USA, som serverar labbodlad lax, rapporterar Vegnews.

Samtidigt som kunderna äter sushin med lax kommer de kunna se hur fiskköttet är producerat, eftersom bara en glasvägg skiljer restaurangdelen från den det rum där laxen tas fram i labb.

– Den globala efterfrågan på fisk- och skaldjur överstiger utbudet. Så situationen behöver förändras. Vår pilotanläggning kommer att visa lockelsen och underverket med att odla fiskfiléer genom cellodling, säger Aryé Elfenbein, en av grundarna till företaget och som tidigare har jobbat som hjärtspecialist.

Restaurangen har kapacitet att som mest producera runt 100 000 kilo labbodlad lax om året. Men ett dilemma är att kött och fisk som tagits fram genom celldelning inte är tillåtet att säljas kommersiellt i USA ännu. Just nu jobbar dock USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket med frågan, så det kan komma att ändras.

Även i Singapore tas labbodlad fisk- och skaldjur fram. Där handlar det om företaget Shiok Meats som gör räkor, hummer och krabba. Flera av dessa djur är rödlistade och människorna som jobbar med att fånga dem jobbar många gånger under slavliknande förhållanden. År 2022 väntas Shiok Meats första produkt komma ut på marknaden – tärnad räka.

”Onödigt – en dyr nischprodukt för rika”

Men hur kommer fisken och skaldjuren tas emot av veganer? Inga djur tycks ha behövt dö för att skapa cellodlingarna. Men eftersom fisken är framodlad av celler från djur kan produkterna inte heller kallas vegetariska. Kritiker har framhållit att labbodlat kött normaliserar en ohållbar industri.

Julie Gold, biträdande professor i biomaterial på Chalmers, som redan 2009 arbetade med labbodling av kött, men har slutat, menar att ett av skälen – förutom att det var svårt att få ner priset och energiåtgången vid tillverkning – var att hon inte riktigt ser behovet av kött.

– Det vi egentligen behöver är protein, och det kommer i många olika former. Varför gå igenom alla svårigheter med att odla kött, att få muskler att växa? Jag började själv ifrågasätta det hela. Odlat kött kan kanske bli en pusselbit, men jag tror att det blir en dyr nischprodukt, för rika, säger hon i en intervju med Forskning och framsteg, vilket Syre skrivit om tidigare.

Läs också: Odlat kött kan konkurrera ut djurindustrin – men behövs det? (Syre 11/2-2021)