Radar · Politik

Konspirationsteorier om USA-attacken sprids av SD-politiker

Säkerhetsvakter har barrikaderat dörren till representanthusets kammare och riktar sina vapen mot den under onsdagens stormning av kongressen.

”Elitens” upprördhet över stormningen av kongressen är ett sätt att tysta misstankar om valfusk– eller det var inte Trumpsupportrar utan vänsteraktivister som attackerade. Det är två av de konspirationsteorier som nu frodas i svenska rasistiska och nationalistiska medier. Den senare torgförs av bland andra SD-politikern Björn Söder.

Under helgen har en tydligare bild framträtt av vad som egentligen hände under onsdagens stormning av den amerikanska kongressen. Bland andra tv-kanalen MSNBC har publicerat skakande bilder som visar mer våldsamma scener än de som först kablades ut över världen. En sekvens visar hukande poliser omgivna av män som med full kraft slår med träskaft till flaggor och andra tillhyggen mot rygg och huvud – allt medan folkmassan bakom hurrar och hejar på. En annan hur poliser som försöker hålla emot en folkmassa som försöker pressa sig in i kongressbyggnaden kläms fast och skriker till synes i fruktan för sina liv.

Andra bilder har tolkats som tecken på att det fanns en intention att döda toppolitiker inne i kongressen. Bland annat syns en militärklädd person inne i senatskammaren med buntband i handen, vilka kan användas som handklovar. Vittnesmål har också kommit om hur personer i mobben uttryckt förhoppningar om att hitta vicepresident Mike Pence – som vägrat agera för att underkänna valresultatet – och hänga honom i ett träd ”som en förrädare”.

När medvetenheten nu ökar om hotet från högerextrema krafter blir det viktigt för svenska nationalister och rasister hur man förhåller sig till attacken, enligt Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo.

På sajten Fria tider, som Leman etiketterar som antidemokratisk höger med nyfascistiska inslag, anser skribenten Joakim Andersen att ”elitens upprördhet är löjeväckande”. Han menar att en tänkbar tolkning av upprörda reaktioner mot attacken är att de syftar till att skrämma ”nyanserade bedömare” att hålla tyst om misstankar om valfusk.

– Om de kan skapa en bild av att Demokraterna stulit valet spiller det över på svenska förhållanden. Det gäller att förvalta den misstro som finns hos motsvarande väljare i Sverige, säger Expos Jonathan Leman.

Skyller på vänsteraktivister

Sajten Samhällsnytt, som står Sverigedemokraterna nära, för vidare den konspirationsteori som spreds bland Trumpanhängare redan under attacken om att det var vänsteraktivister som låg bakom den. I en artikel som delas på twitter av riksdagsledamoten Björn Söder och andra SD-företrädare skriver man att det finns ”många frågetecken” och att ”flera av de mest framstående demonstranterna som tog sig in i byggnaden har setts vid tidigare demonstrationer, men då bland annat för Black Lives Matter”. De senaste dagarna har Samhällsnytt skiftat fokus från attacken till tech-bolagens agerande, som Twitters nedstänging av president Trumps konto.

Samma personer kan å ena sidan lägga skulden för attacken på andra än Trump och hans anhängare och å andra sidan skyla över eller visa förståelse för det våld som utövades, enligt Jonathan Leman.

– Det är tvivlet som är poängen. En del grupper kommer troligen helgardera sig. Så länge analysen landar i att peka ut en korrupt maktelit kan det spreta åt lite olika håll, säger han.

Läs mer: 

Flera terrorutredningar efter stormningen

Historiker: Fascistiska SD mer radikala än Trump

Amerikas Palme-mord