Radar · Arbetskritik

Regeringen går vidare med reformeringen av Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark fortsätter att lägga ut matchning av jobb på externa aktörer i stället för att låta Arbetsförmedlingen behålla det ansvaret.

Trots att januariavtalet har upphört går regeringen vidare med reformeringen av arbetsförmedlingen. ”Målsättningen är att matchningstjänsterna ska utföras av externa aktörer”, säger Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister, när hon får frågan om 100 procent av alla matchningstjänster ska läggas över på fristående aktörer.

I januariavtalet bestämdes det att Arbetsförmedlingens roll att hitta jobb åt arbetslösa skulle minska. I stället skulle matchningar mellan jobb och arbetssökande läggas ut på fristående aktörer. Syre har tidigare skrivit om kritik mot en del av dessa externa aktörer.

Insatsen för personer som står långt bort från arbetsmarknaden är ofta tandlös, enligt anonyma tjänstemän på Arbetsförmedlingen. Det enda de arbetssökande får göra är att skriva cv. När nio månader har gått behöver många göra om samma procedur. Annars blir de av med ersättningen. Vissa personer blir fast i CV-skrivandet i flera år.

De privata aktörerna ser främst arbetslösa som en inkomstkälla, säger en av tjänstemännen till Arbetet.

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati har tidigare oroats för att all förmedling av jobb skulle läggas ut på utomstående aktörer.

– Hela reformeringen av Arbetsförmedlingen har varit genuint feltänkt. Jag tror att vi kommer blicka tillbaka och se att det här var ett av de stora problemen som skapats av en ideologiskt fyrkantig bild, har han tidigare sagt till Arbetet.

Eva Normark menar dock att det är bättre att låta Arbetsförmedlingen ha ett övergripande myndighetsansvar och sedan låta externa aktörer genomföra matchningar mellan jobb och arbetslösa.

– Vi måste både trycka ned långtidsarbetslösheten och lösa kompetensförsörjningen. Människor ska komma i jobb och arbetsgivare ska hitta den kompetens de behöver. Det är så vi skapar tillväxt och finansierar vår gemensamma välfärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Läs mer:

Arbetslösa fastnar hos privata jobbcoacher i åratal (Syre 1/9-2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV