Radar · Arbetskritik

Arbetslösa fastnar hos privata jobbcoacher i åratal

Privata jobbcoacher ska hjälpa arbetslösa som har svårt att få jobb, men vissa låter dem bara skriva cv i flera års tid, uppger flera källor.

Långtidsarbetslösheten växer. Och arbetslösa fastnar hos privata jobbcoacher under flera år. Nu kritiserar tjänstemän, fackförbund och politiker jobbcoacherna för att sakna helhetssyn och långsiktig planering. Samtidigt fortsätter reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Insatsen Stöd och matchning ska ge långtidsarbetslösa jobb inom nio månader. Men många fastnar i insatsen i flera år. Vissa så länge som i tre år. Det visar en granskning som tidningen Arbetet har gjort.

Stödet Stöd och matchning utförs av privata aktörer. Men insatsen är ofta tandlös, enligt anonyma tjänstemän på Arbetsförmedlingen. Det enda de arbetssökande får göra är att skriva cv. När nio månader har gått behöver många göra om samma procedur. Annars blir de av med ersättningen.

De privata aktörerna ser främst arbetslösa som en inkomstkälla, och de hittar sällan jobb åt dem som står längst bort från arbetsmarknaden, säger en av tjänstemännen till Arbetet.

Vänsterpartiet och facket är kritiska

Även Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, är kritisk.

– Det är ett system där man bygger in stora problem. Det handlar också om en syn på arbetslösa, att de ska skriva cv för att få pengar även om det är meningslöst. I stället för att ta ett helhetsgrepp om personens situation och mobilisera samhällsresurser, säger han till Arbetet.

Insatsen Stöd och matchning infördes 2014 och baseras på lagen om valfrihetssystem, Lov. Den går ut på Arbetsförmedlingen godkänner externa aktörer, ett företag eller en ideell organisation, som ska hjälpa arbetslösa att hitta jobb eller studier. Långtidsarbetslösa, eller personer som står långt från arbetsmarknaden, får sedan välja vilken av dessa privata jobbcoacher som de vill ha hjälp av.

På fackförbundet ST ifrågasätts att det inte finns något helhetsansvar för de arbetslösa när de återvänder efter en insats.

– I de privata leverantörernas avtal ingår inte att planera, exempelvis fem år framåt. Utan bara när den arbetslöse är inskriven i tjänsten, säger Åsa Johansson, som är fackförbundet ST:s ordförande på Arbetsförmedlingen, till Arbetet.

”Vi föredrar aktivitet framför inaktivitet”

Men att arbetslösa blir kvar länge i insatser är inget problem, anser Mattias Andersson, biträdande verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen.

– Nej, jag ser det inte som ett problem. Vi föredrar aktivitet framför inaktivitet så att man så snabbt som möjligt ska komma ut i arbete och studier, säger han till Arbetet.

I och med reformeringen av Arbetsförmedlingen ska Stöd och matchning ersättas med Krom, som står för Kundval rusta och matcha. Det ska vara infört i hela landet mot slutet av 2021 och är en del av den omgörning av Arbetsförmedlingen som ingår i januariavtalet. I det står det att externa aktörer, till exempel företag, ska sköta matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb.

Januariavtalet har inneburit att mer än hälften av Arbetsförmedlingens kontor måste läggas ned. I maj hade myndigheten 2 300 färre anställda än år 2019 och 130 kontor har stängts av totalt 238 kontor, uppger Arbetet.

Vänsterpartiets Ali Esbati oroas över att de privata aktörernas tar över alla matchningar mellan arbetslösa och jobb. Januariavtalet har visserligen upphört formellt, men regeringens regleringsbrev – som skapades när januariavtalet fortfarande gällde – fortsätter året ut och fram till att regeringen lyckas förhandla fram nya lösningar som får stöd i riksdagen, uppger Eva Nordmark, (S) arbetsmarknadsminister, till Arbetet.

Läs mer:

Företag polisanmäls – läste 23 000 cv:n (Syre 1/9 2021)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV