Radar · Inrikes

Regeringen överens med C om strandskyddet och skogspolitiken

S, MP och C har kommit överens om strandskyddet och släpper fram Magdalena Andersson som ny statsminister efter Stefan Löfven som i dag har lämnat in sin avskedsansökan.

Regeringen och Centerpartiet har kommit överens om förändringar i strandskyddet och stärkt äganderätt i skogen. Därmed ökar möjligheterna för Magdalena Andersson att släppas fram som ny statsminister efter Stefan Löfven som i dag lämnat in sin avskedsansökan. 

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet säger att de är ”väldigt nöjda” med uppgörelsen, enligt Dagens nyheter.

– Vi är väldigt nöjda med de två produkterna som ligger på regeringens bord. Det här visar att Centerpartiet spelar en viktig roll i svensk politik och att vi har fokus på sakpolitiken, säger Annie Lööf till DN.

Det är S, MP och C som ni kommit överens om en uppgörelse om skog och strand, enligt uppgifter till SvD. Överenskommelsen innebär också att C accepterar – eller i alla fall tolererar – Magdalena Andersson som ny statsminister.

De tre krav som Centerparitet tidigare satte upp vid regeringskrisen i somras var att förändringarna av las skulle genomföras, liksom krav på förändrad skogspolitik och förändringar av strandskyddet.

Miljöpartistisk framgång

Under onsdagsförmiddagen togs beslut för en proposition om stärkt äganderätt i skogen och en lagrådsremiss om en förändring av det nuvarande strandskyddet, rapporterar Dagens nyheter.

MP har tagit strid för strandskyddet men skriver nu i ett uttalande att de ser överenskommelsen som en miljöpartistisk framgång. De beskriver ett starkare strandskydd där det behövs som mest, mer skyddad skog i hela landet och en säkrad allemansrätt – och att strandskyddet är räddat.

”Nu stärker vi strandskyddet i områden som är särskilt viktiga för djur- och växtliv och i områden där trycket på att bygga är stort. Det innebär att också större delen av kusten kommer få ett starkare skydd”, skriver de.

Vad blir vänsterns drag?

För skogspolitiken innebär förslaget bland annat att markägarna får större ansvar för att skydda skyddsvärd skog. Däremot går man inte vidare med det förslag som fanns i skogsutredningen om ett 100 mil långt skyddat skogsbälte längs fjällkedjan.

– Det kommer inte att finnas med något fjällnära skogspaket. Det har vi förhandlat bort, säger Annie Lööf till DN.

Under förmiddagen har Stefan Löfven också lämnat in sin avskedsansökan, rapporterar TT. För att Magdalena Andersson ska släppas fram som han efterträdare krävs också stöd från Vänsterpartiet. V har tidigare hotat att fälla regeringen på frågan om förändringar i arbetsrätten, som också varit ett krav från C. Dadgostar har sagt att hon tänker agera om LO säger nej till den så kallade las-uppgörelsen.

På onsdagen meddelade LO att de är en part i uppgörelsen.

Läs mer:

Slaget om stränderna –chans för glesbygd eller ekologisk katastrof

Texten uppdateras

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV