Radar · Mänskliga rättigheter

Israelisk militär massövervakar palestinier med ansiktsigenkänning

Israels armé har på den ockuperade Västbanken samlat tusentals bilder palestinier för att användas i ansiktsigenkännings programmet Blue Wolf, uppgav en medlem i organisationen Breaking the Silence till tidningen Washington Post.

Den israeliska militären har ökat sin övervakning på den ockuperade Västbanken genom att integrera ansiktsigenkänning med ett växande nätverk av kameror, uppger Washington Post.

Det ökade övervakningen på palestinier på Västbanken har byggs ut under det senaste året. Bland annat används, enligt uppgifter till Washington Post, nu även en övervakning med hjälp av smartphones, en teknik som heter Blue Wolf.

Det Blue Wolf kan göra är fånga in bilder av palestiniernas ansikten och sedan matcha dem med en databas med bilder. En databas har byggts upp så omfattande att en tidigare soldat beskrev det som arméns hemliga ”Facebook för palestinier”, skriver Washington Post.

Övervaknings-appen varnar sedan israeliska soldater om en person ska hållas i förvar, arresteras eller lämnas.

För databasen med bilder tävlade den israeliska militären om att fotografera palestinier, inklusive barn och äldre. Det totala antalet bilder på palestinier är oklart, men minst flera tusen, skriver Washington Post.

Breaking the Silence

Delar av informationen Washington Post fått till sitt avslöjande kommer från israeliska soldater i organisationen Breaking the Silence, en organisation bestående av israeliska arméveteraner som motsätter sig ockupationen.

Jag skulle inte känna mig bekväm om de använde det i köpcentret i min hemstad", sa en nyligen avskedad israelisk soldat. – Breaking the Silence

På den andra sidan muren, i Israel, har ett förslag från brottsbekämpande myndigheter i Israel, om att införa kameror för ansiktsigenkänning på offentliga platser, väckt stora protester.

Läs mer:
Massövervakning hotar demokratin
Så övervakas du digitalt
Startskottet för massövervakningen i väst
Amnesty kampanjen ”Ban the Scan”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV