Radar · Utrikes

Fortsatt oroligt i Jerusalem – Netanyahu: ”Vi kommer att svara med kraft”

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.

Krisen i Mellanöstern eskalerar. En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem. Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistisk marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 300 skadade palestinier.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Läs även: Fängslas av israelisk militär och frågar: ”Drömde du om att göra det här som barn?”

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Raketer mot Israel

Sammandrabbningarna i Jerusalem fick oroväckande följdreaktioner på måndagseftermiddagen. Islamistiska Hamas i Gaza hotade med att utföra attacker mot israeliskt område, hot som förverkligades när raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden.

Inga personer uppges ha skadats i raketattackerna, men befolkningen lystrade till larmsignalerna som ljöd och det israeliska parlamentet Knesset evakuerades. En person skadades dock på den israeliska sidan av gränsen mot Gaza sedan en pansarvärnsrobot avfyrats mot ett civilt fordon, uppger den israeliska militären.

Israelisk militär svarade med att attackera mål i Gaza, och förstärkte den militära närvaron vid gränsområdet.

Hamas bekräftade att en av rörelsens befälhavare hade dödats i attackerna.

Gazas hälsominister sade att sammanlagt nio personer dödats i israeliska flygräder, skriver Reuters. Tre av offren är barn, enligt hälsomyndigheterna.

– Vi strider på flera fronter. Jerusalem, Gaza och andra platser i Israel, säger premiärminister Benjamin Netanyahu om Israels offensiv efter Hamas raketattacker.

– Vi kommer att svara med kraft. Vi tolererar inga attacker på vårt territorium, mot vår huvudstad, våra medborgare eller våra soldater, sade Netanyahu enligt AFP.

USA fördömde raketattackerna mot Jerusalem.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna ”leker med elden” när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är ”en fastighetsdispyt mellan privata parter”, skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att ”iaktta maximal återhållsamhet” mot demonstranter och att ”sluta riva hus och vräka människor”, rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV