Radar · Utrikes

Fängslas av israelisk militär och frågar: ”Drömde du om att göra det här som barn?”

Miriam fängslades och sattes med handklovar efter demonstration mot det planerade vräkningarna i östra Jerusalem.

”Drömde du om att göra det här som barn, att vara på förtryckarens sida?” Det säger Miriam Afifi till en israelisk militär när hon grips under protesterna i Sheik Jerrah, Jerusalem. ”De har vapen och makt – men alla vet att det är vi som är på den rätta sidan”, säger Mariam Afifi till tidningen Syre. Sedan viskade en israelisk militär ett svar på hennes fråga.

Kaos och våld tilltar i Jerusalem inför de tillfälligt uppskjutna vräkningarna av 28 familjer i Sheik Jarrah och den årliga Jerusalemdagen. Dagen då israeler firar enandet av Jerusalem efter ockupationen vid sexdagarskriget 1967.

Ofta firas det med flaggor och picknick i de palestinska delarna. Dit anländer busslaster med israeler, eller ditresta israelvänner, som gärna fotograferar sig framför den stora bosättningen Ma’ale Adumim uppe på Olivberget med den böljande Jordandalen nedanför.

Den senaste tiden har den planerade annekteringen av bostadsområdet Sheik Jarrah lett till starka protester. 28 familjer ska vräkas från de hus de bott i sedan bildandet av Israel 1948.

För två dagar deltog Miriam Afifi, 28-åring musiker som arbetar med musik för barn med särskilda behov. Hon såg hur en kvinnlig demonstrant låg på marken och 6-7 israeliska militärer släpade och slog henne. Miram Afifi försökte ta sig fram och hjälpa henne.

– Jag försökte hjälpa henne. Då tog polisen mig. De släpade mig och sparkade mig, min kropp är full av blåmärken, de stampade på min högra hand. Jag frågade, vad har jag gjort? jag försvarade en tjej som blivit slagen

Nu har hennes video blivit viral och skapat starka reaktioner på sociala medier.

Se filmen när hon frågar militären om barndomens drömmar här:

Miriams gripande har också blivit viralt
Miriams gripande har också blivit viralt. Hon fördes sen till en polisstation och därefter till ett fängelse där kylan skruvades ned i cellen. Foto: Skärmdump YouTube

– De såg att många tog bilder när jag greps och fick ner mig på marken bredvid en polisbil. Det var där jag frågade militären om hur det kändes att behandla oss så här. Det tog mig sedan till militärbas i närheten, säger hon till Syre.

Här är filmen som togs när Miriam Afifi greps.

På militärbasen la en av militären sedan armen om Miriam Afifi och tog en selfie.

– Det kändes som ett övergrepp, ett sexuellt trakasserande, säger Miriam Afifi.

Militären sa att han ville visa den för andra, som ett slags bevis.

Kylan höjdes i cellen

Miriam forslades vidare till polisstationen i Jerusalem och där fanns också en 11-åring som de tagit för att han cyklat igenom en grupp israeler som vaktat i Sheik Jarrah.

– De hade sparkat honom. Hans bröstkorg var full av blåmärken. Det fanns en 14-åring där också, säger Miriam Afifi.

Det var väldigt kallt i fängelset och Miriam har lätt att frysa så hon bad vakterna att minska på luftkonditioneringen.

– Jag bad om filtar, att de skulle stänga av. Men de sänkte temperaturen ytterligare istället. Jag försökte röra mig för att inte tappa värme. Det var psykologisk tortyr, säger hon.

12 timmar senare ställdes hon inför domstol anklagad på åtta olika punkter för att ha kastat sten, sprutat vatten och tårgas.

– Jag friades på alla punkter. Min advokat visade videon där polisen slår mig och de kunde inte bevisa sina anklagelser mot mig. Det var fredliga protester, säger Miriam Afifi.

Själv är hon väldigt orolig för vad som kommer hända med de planerade vräkningarna,

– Situationen är hemsk. Bosättare drar fram och hetsar palestinska ungdomar. De försöker genomföra en ny Nakba inne i Jerusalem, där man vräker palestinska familjer från sina hem för att de tas över av israeliska bosättare, en del är från USA, där de säkert redan har ett hus, säger hon.

Vad svarade militärerna när du frågade  om detta var vad de drömt om som barn?

– När de tog mig till militärkvarteret viskade en av dem i mitt öra: “Jag är inte glad över det som händer. Ingen är glad. Och det du sa var sant”.

Miriam Afifi är musiker och arbetar också med musik och barn med särskilda behov
Miriam Afifi är musiker och arbetar också med musik och barn med särskilda behov. Hon protesterade fredligt mot vräkningarna i Sheik Jarrah men greps av militären. Foto: Privat

Det finns också israeler som demonstrerar tillsammans med palestinierna och flera israeliska människorättsorganisationer har tidigare kraftigt kritiserat Israel för att blunda för bosättningar.

– Fördrivningen av palestinska familjer från sina hem i Sheik Jarrah är en del av pågående försök att göra östra Jerusalem judiskt. Det är ett försök där alla delar av Israels apartheid regim är delaktiga, inklusive polisen, regeringstjänstemän och domstolarna. Att skjuta fram beslutet var i dag taktik och efter detta kommer nu utdrivningsförsöken att ta vid, säger Amit Gilutz, talesperson för den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

I skrivande stund har över 300 palestinier skadats och 21 israeliska militärer vid sammandrabbningar kring Al Aqsa moskén, rapporterar Reuters.

Texten har uppdateras och citatens ordning ändrats.

Ylva Bergman