Radar · Miljö

Historiskt extremväder i Brasilien

I delstaten Amazonas huvudstad Manaus har floden Rio Negro svämmat över.

I delar av centrala och södra Brasilien pågår nu en period av torka som landet inte sett maken till på nära hundra år. Men i andra delar av landet regnar det som aldrig förr.

Månader av lite eller inget regn i de centrala delarna av Brasilien gör att befolkningen nu håller andan. Den för landet så viktiga vattenkraften kan endast leverera en bråkdel av den energi, som de enorma vattenreservoarerna normalt ger. Skördarna av grödor så som kaffe och majs hotas.

Men något regn är inte i sikte. Experter som nyhetsbyrån Afp citerar säger att den främsta orsaken är väderfenomenet La Nina, som nu kyler stilla havet yttemperatur.

– Vi möter en ”torrsäsong” i söder som i själva verket kommer att pågå i ett och ett halvt till två år, säger Pedro Luiz Cortes, professor vid Sao Paulos universitetet (USP).

Men på andra håll i landet är förhållandena omvända. I delstaten Amazonas har floden Rio Negro svämmat över och har inte sedan mätningarna startade 1902, varit så djup. Även de extrema regnen i Amazonas kan härledas till La Nina, som påverkat globala luftströmmar.

Enligt bland annat National Oceanic and Atmospheric Administration som Afp citerar, blir extrema väderhändelser mer frekventa och intensiva på grund av klimatförändringarna. Även skövlingen av Amazonas kan spela in, enligt Virgilio Viana, chef för organisationen Sustainable Amazon Foundation, som också citeras.

– Om vi fortsätter att förstöra Amazonas så som vi gör, kommer klimatanomalierna att förstärkas. Å ena sida större skyfall och å andra sidan, längre perioder av torka, säger hon.

Läs mer: Kraftigare orkaner i takt med att planeten hettas upp