Radar · Miljö

Kraftigare orkaner i takt med att planeten hettas upp

Trent Airhart vadar genom en översvämmad gata, onsdagen den 16 september, i centrala Pensacola.

Just nu river den tropiska orkanen Sally genom Florida med vindhastigheter som nått upp till 45 meter per sekund. Men forskning visar att vindarna kan komma att vina än hårdare, i takt med att vi hettar upp vår planet. 
– Det är högst förväntat, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi, vid Rossby Center på SMHI.

Skyfallet från den tropiska orkanen Sally började hamra över Florida på onsdagsmorgonen lokal tid. Orkanen började då i sakta mak vandra in över Floridas tätbefolkade sydkust.

Ett dygn senare har 480 millimeter regn fallit och hundratusentals hem blivit strömlösa. En person har också fått sätta livet till. Men många av de boende är luttrade. Orkaner är ett återkommande fenomen i tropikerna. Med jämna mellanrum tornar mörka moln upp sig i horisonten och signalerar fara. I år är det ovanligt många och Meteorologiska världsorganisationen har snart slut på namn att döpa dem – och måste efter nästa tropiska orkan gå över till det grekiska alfabetet.

Men även om årets orkaner är ovanligt många – finns det ingen trend sett över de senaste 40 åren, då man använt sig av vädersatelliter,  enligt klimatprofessorn Erik Kjellström. Ändå har något hänt.

De tropiska orkanerna har blivit farligare, intensivare – och blötare.

– Det är också något vi ser i våra klimatscenarier för framtiden, säger Erik Kjellström.

Kopplas till klimatförändringarna

Orsakerna är flera men kan alla kopplas till ett varmare klimat. Uppvärmningen sker olika fort på olika platser vilket bland annat får till följd att luftströmmarna i tropikerna går långsammare. Med minskande temperaturskillnad mellan ekvatorn och polerna, blåser det mindre över de stora vidderna mellan norr och söder.

Det gör att de tropiska orkanerna rör sig långsammare. När faran blåst över och skadorna summerats – har det stått klart att den långsamma takten inneburit värre översvämningar. Men inte enbart för att orkanerna rört sig långsammare och därför kunnat släppa ifrån sig mer regn där den rört sig, utan också för att de blivit blötare.

Orsaken är åter igen – klimatförändringarna. Högre temperaturer vid vattenytan innebär större avdunstning samtidigt som en varmare atmosfär kan hålla mer vatten. Den ökade vattenmängden innebär också mer bränsle till orkanen – vilket laddar den med energi.

– Det ökar intensiteten och vindstyrkan, säger Erik Kjellström.

Inte nog med det – smältande isar och expanderande havsvatten gör att havsvattennivån gradvis stiger, vilket gör att de vågor orkanerna piskar upp orsakar än större förödelse än tidigare.

– Detta kan bidra till kraftigt ökad skadeverkning, sedan beror det helt på hur det ser ut just där orkanen rör sig och  hur anpassat samhället är.

I orkanernas spår… 
Även om forskning visat att de tropiska orkanerna blir intensivare och farligare ligger den orkan som skördat flest liv – långt tillbaka i tiden. I oktober 1737 nådde Calcutta orkanen floden Ganges och orsakade en skyfall med upp till 381millimeter regn under en period på 6 timmar. Innan den klingat av hade den skördat mellan 300 000 och 350 000 människoliv. Ett nyare är exempel är orkanen Katrina som ödelade stora delar av New Orleans 2005 och tog runt 2000 människors liv.
Källa:dw.com

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV