Radar · Mänskliga rättigheter

8-årig hindupojke kissade på helig plats – riskerar dödsstraff i Pakistan: ”Vi är skräckslagna”

Efter att en liten pojke, anklagad för hädelse, släpptes fri mot borgen, vandaliserade en muslimsk mobb ett hinduiskt tempel.

En åttaårig hinduisk pojke anklagas för att medvetet ha urinerat på en tapet vid en islamisk skola, vilket har lett till svåra komplikationer. Han är den yngste personen i Pakistan som blivit anklagad för hädelse, vilket kan leda till dödsstraff.

Pojken släpptes mot borgen föregående vecka, men han och hans familj har fått polisskydd och lever nu som gömda, för att undkomma den vrede som utlöstes i det konservativa distriktet Rahim Har Khan i Punjab. Även många hinduer som bor i området har tvingats att fly de uppretade folkmassorna som attackerat och skadat ett hinduiskt tempel.

Händelsen har inneburit politiska förvecklingar på toppnivå. Pakistans premiärminister har fördömt attacken mot templet och även lovat att bygga upp Ganesh Mandir igen.

Tidningen The Guardian har lyckats få en intervju med en släkting till pojken.

– Pojken är inte ens medveten om att det finns något som heter blasfemi. Han vet fortfarande inte vilket brott han har begått och varför han hölls fången i häktet i en vecka.

– Vi har lämnat vår butik och våra jobb, hela vårt community är rädda och vi är skräckslagna för att bli attackerade, säger släktingen och tillägger att de inte vill återvända till området eftersom de känner sig alltför otrygga, säger släktingen.

Chockade experter

Att ett barn blivit anklagat för blasfemi har chockat juridisk expertis som menar att det saknar motstycke i historien. Ingen person vid så ung ålder har hittills blivit åtalad för det brottet i Pakistan.

Att bli anklagad för blasfemi har använts oproportionerligt ofta mot minoriteter den senaste tiden, enligt The Guardian, men någon avrättning har inte skett sedan dödsstraff för brottet infördes 1986. Misstänkta har dock blivit attackerade och även dödade av mobbar. 2017 blev 23-årige journaliststuderande Mashal Khan ihjälslagen av en mobb som bland annat bestod av klasskamrater på ett universitet i Pakistan.

– Attacken mot templet och anklagelserna om blasfemi mot en 8-åring har verkligen chockat mig. Mer än hundra hinduiska hem har tömts på grund rädslan för en attack, säger Ramesh Kumar, lagstiftare i Pakistans hinduiska råd.

Vandaliserar templet

Enligt människorättsaktivisten Kapil Dev har attacker mot hinduiska tempel ökat de senaste åren. Extremismen och fanatismen har eskalerat i landet, enligt Dev. 
– De senaste attackerna är en ny våg av förföljelse av hinduer. Jag kräver att man släpper anklagelserna mot pojken och att regeringen ser till att familjen och de som måste fly får skydd.

På sociala medier går det att se hur templet blir vandaliserat av en mobb beväpnade med tillhyggen. Klippet har i skrivande stund över 235 000 visningar. Några arresteringar har ännu inte skett.

Läs mer: Hård kritik mot Pakistans premiärminister – skyller våldtäkt på kvinnors klädval

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV