Radar · Mänskliga rättigheter

Hård kritik mot Pakistans premiärminister – skyller våldtäkt på kvinnors klädval

Kvinnor i Pakistan protesterar mot det sexuella våldet i landet efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt i september 2020.

Kritiken haglar mot Pakistans premiärminister Imran Khan efter att han i en direktsänd tv-intervju pekade ut kvinnors klädval som en av orsakerna till sexuella övergrepp. Hundratals pakistanier har nu skrivit under ett upprop där de kräver en ursäkt.

Det var i en två timmar lång tv-intervju där premiärministern fick en fråga om vilka åtgärder regeringen vidtagit för att förebygga det utbredda sexuella våldet mot kvinnor i landet som han gjorde det hårt kritiserade uttalandet. Efter att ha fördömt brott mot kvinnor och barn ska Khan bland annat ha rått kvinnor att täcka sig för att undvika övergrepp och våldtäkter.

”Hela konceptet med purdah går ut på att förhindra frestelse. Inte alla har viljestyrkan att undvika det”, sa Imran Khan enligt The Guardian.

Purdah, som även betyder gardin, är ett koncept som går ut på att kvinnor ska undvika att bli sedda av främmande män. Begreppet kan omfatta både könssegregering och att kvinnor ska täcka sina kroppar.

Uttalandet har lett till starka reaktioner runt om i landet, inte minst bland människorättsaktivister som menar att Khan skuldbelägger kvinnorna och deras klädval för våldtäkter och sexuella övergrepp, istället för att rikta blicken åt förövarna och systemet.

Flera människorättsorganisationer och hundratals personer har nu skrivit under en protestlista som fördömer premiärministerns uttalanden och kräver en ursäkt. Khans kommentarer beskrivs bland annat som felaktiga, okänsliga och farliga. Man menar också att uttalanden likt dessa aktivt främjar våldtäktskulturen och tystar offren.

I uppropet står bland annat att ”sådana uttalanden har effekten av att ytterligare traumatisera och tysta överlevare från sexuellt våld genom att lägga skulden på dem, istället för förövarna och systemet som möjliggör våldtäkter och övergrepp.”, uppger BBC.

Massiva protester

I september i fjol protesterade kvinnor över hela landet mot det sexuella våldet och krävde förändring efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt där en kvinna våldtogs framför sina barn. Efter våldtäkten gjorde en högt uppsatt polisman uttalanden där han indirekt skuldbelade offret, vilket utlöste de massiva protesterna.

Protesterna ledde till att Pakistan fick en förnyad våldtäktslagstiftning i december 2020. Den nya lagstiftningen innebär bland annat snabbare rättegångsprocesser, ett nationellt register över sexförbrytare samt hemlighållande av våldtäktsoffrens identitet.

Landet rankas som ett av världens farligaste för kvinnor utifrån säkerhet och jämlikhet. Dagligen rapporteras minst 11 våldtäktsfall i Pakistan, enligt officiell statistik. Men mörkertalet uppskattas vara mycket stort då det är ovanligt att brotten anmäls samt att anmälningar sällan leder till att förövare döms.

Under de senaste sex åren har över 22 000 våldtäkter anmälts, men endast 77 personer har dömts, enligt BBC.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV