Radar · Basinkomst

Ja till program för basinkomst i Chicago

Chicagos borgmästare Lori Lightfoot fick igenom sitt förslag om ett basinkomstprogram i staden.

Chicago är senast ut bland de städer i USA som sjösätter ett program för basinkomst till utvalda hushåll. I förra veckan röstade kommunfullmäktige för att godkänna ett av de största basinkomstprogrammen i landets historia, rapporterar flera medier.

Pilotprojektet omfattar 5 000 slumpmässigt utvalda låginkomsthushåll som ska tilldelas 500 dollar per månad under ett år. Stadsfullmäktige godkände nästan 32 miljoner dollar för projektet som en del av stadens budget för 2022. Det finansieras med hjälp av de två miljarder dollar som staden fått i pandemistöd via Biden-administrationens räddningsplan.

Projektet har som syfte att hjälpa familjer som drabbats särskilt hårt av covid-19. Hundratals invånare i Chicago förlorade sina jobb under pandemins första halvår, och cirka 18 procent lever under fattigdomsgränsen, skriver Business insider.

– När jag växte upp visste jag hur det kändes att leva från månad till månad. När det är nödläge hjälper alla sorts extra inkomster, skrev Chicagos borgmästare Lori Lightfoot tidigare den här månaden på Twitter.

Läs mer:

Chicago testar basinkomst i ett år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV