Glöd · Ledare

Den moderata mutan

Politiska läget är klart, det är låst. Nu när moderaternas partiledare i skrivande stund precis kastat in handduken är det ändå värt att prata om hur man agerat för att försöka få en majoritet bakom sig.

Om man är två parter som behöver komma överens finns det egentligen två huvudspår, skala bort egna förslag som den andra parten inte står bakom, eller att erbjuda saker man annars inte driver själv, att lova guld och (från) gröna skogar. Moderaterna valde det senare. Självklart kommer man samarbeta (“samtala”) med Sverigedemokraterna. Men, med hjälp av centerpartistisk landsbygdspolitik, väljer man att flirta med Centerpartiet. Man kan läsa deras förslag som innehåller citat som följande:

“Skogspolitiken ska bygga på en stark äganderätt. Avsättningar till formellt skyddade områden skall vara frivilliga efter samråd mellan myndigheter och markägare. All typ av intrång skall leda till skälig ersättning. De förslag i skogsutredningen som pekar ut skydd av 500 000 hektar fjällnära skog skall inte genomföras”.

Det här är alltså en muta som man väljer att formulera så här: “Det här erbjudandet gäller Centerpartiet och centerpartister. Det är många i Centerpartiets riksdagsgrupp som vill ha en borgerlig statsminister.” Vi vet precis vem man riktar sig mot. Den centerpartistiske ledamot som valde att rösta emot Stefan Löfven förra gången han valdes.

Att kohandel och politiska mutor är ett problem har jag tagit upp förut, det här föder också en kultur där enskilda riksdagsledamöter lockas att gå för långt, som Hanif Bali när han riktade sig till samma ledamot till twitter med följande text:

“Den centerpartist som inte vågar följa sin övertygelse pga sin rädsla för att bli av med sin politiska framtid har jag ett erbjudande till: Rösta på en borgerlig regering så utlovar jag mitt personliga och min följarskaras stöd i kampanj och fundraising för ditt omval.”

Följt av en tweet där han förkunnade att de förra gången fick ihop två miljoner på en helg. I efterhand har han framfört att han skämtade och tweeten är borttagen (hand upp den som tror att han inte hade genomfört det…). Till GP har statsvetaren Jan Turvall konstaterat att det inte är olagligt men att det är olämpligt för att det är ett beteende som riskerar att sprida sig.

Tweeten är anmäld, om det är ett mutbrott eller inte kan jag inte avgöra. Men vi behöver ett annat politiskt klimat.

Det är dags för en annan sorts regering och ett politiskt hantverk där kohandel inte är normen.

Helena Lindahl som stod emot mutförsöken och röstar mot den SD-stödda statsministerkandidaten.

Centerpartistisk landsbygdspolitik.