Radar · Djurrätt

Djur sparkades i ansiktet på Krav-slakteri – ännu inget åtal

Smygtagna bilder och filmer från det svenska Krav-slakteriet visade på tortyrliknande förhållanden.

Nästan ett år har gått sedan smygfilmerna från det svenska Krav-slakteriet som visade hur djur sparkades i ansiktet och fick bevittna hur andra djur förlorade medvetandet släpptes. Men trots att den första åklagaren i ärendet trodde att utredningen skulle gå snabbt har ännu inget åtal väckts.

Det var i januari 2021 som Tv4 Nyheterna, med hjälp av organisationen Djurrättsalliansen, offentliggjorde materialet från slakteriet i södra Sverige. De smygtagna filmerna och bilderna visade på tortyrliknande förhållanden, där djuren bland annat sparkades i ansiktet och slogs med kedjor när de fortfarande var vid medvetande. Allt detta skedde dessutom på ett Krav-märkt slakteri, en märkning som ställer krav på att djuren inte ska utsättas för onödig stress. På en filmsekvens kunde även ses hur en gris, efter att ha bedövats med elektricitet, fick hänga i mer än tio minuter innan halsen skars upp. Något som enligt Länsstyrelsen inte får ta längre än 23-30 sekunder då djuret kan återfå medvetandet under processen.

Materialet väckte starka reaktioner på många håll och bara två dagar efter avslöjandet lades slakteriet ner. I februari åtalsanmälde länsstyrelsen i Skåne fyra personer för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Men trots att det nu har gått nästan 11 månader sedan materialet offentliggjordes, har fortfarande inget åtal väckts. Ärendet har flyttats runt och fick i förra veckan sin fjärde åklagare. Något som är ovanligt, enligt chefsåklagare Jenny Lindell.

– Det är inte vanligt att det blir så här och det är väldigt olyckligt. Det är självklart inte bra med så många överlämningar, säger hon i en kommentar till Ystads Allehanda.

”Hoppas på fällande dom”

Djurrättsalliansen, vars aktivister avslöjade förhållandena på slakteriet genom att sätta upp övervakningskameror i lokalerna, hoppas att dokumentationen leder till en fällande dom. Det är dock inte bara olagligt våld mot djur som syns i materialet, understryker organisationen.

– Vi hoppas att den misshandel av djur som vi har dokumenterat kommer leda till åtal och fällande dom – även om vår ståndpunkt är att alla våldshandlingar mot djur borde vara olagliga. Och så är det tyvärr inte i dagsläget då det mesta som syns i vårt filmmaterial från slakteriet är helt lagligt våld. Konstigt nog är en viss typ av våld helt lagligt och en annan typ av våld olagligt. Vi märker tydligt på människors reaktioner när de ser vårt filmmaterial att många tycker att allt är lika fel, säger Malin Gustafsson på Djurrättsalliansen.

Efter avslöjandet har många hört av sig till organisationen och berättat att de slutat äta kött efter att ha sett filmerna, uppger Malin Gustafsson. Att materialet fått slakteriet att stänga ner, ser hon som en seger i sig.

– Varje sådan person är ett steg mot den värld vi kämpar för – en värld där det inte finns några slakterier över huvud taget.

– Det visar att våra arbetsmetoder behövs, säger Malin Gustafsson.

Läs mer: 

Djur får sparkar och slag på svenskt Krav-slakteri