Radar · Utrikes

Tre barn döda efter monsunregn i flyktingläger

Tre barn har dött till följd av översvämningar i rohingyaflyktingläger i Bangladesh.

Minst sex rohingyaflyktingar, inklusive tre barn, har dött till följd av översvämningar och jordskred i flyktinglägren i södra Bangladesh, enligt IOM. Landet är mitt inne i en monsunperiod och problemen tros intensifieras.

– Kraftigt regn väntas under kommande dagar och utmaningarna riskerar att öka, säger Manuel Marques Pereira, chef för IOM:s verksamhet i Bangladesh, i ett pressmeddelande.

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM har över 21 000 migranter påverkats av översvämningar och jordskred som förstörts 4000 hem i flyktinglägren. 13 000 har tvingats lämna sina hem under de senaste dagarna.

Monsunperioden i Bangladesh sträcker sig från juni till oktober.

Pressening och bambu

Flyktinglägret Kutupalong är världens största flyktingläger med nära en miljon invånare. En stor del av flyktinglägret är byggt på kullar som tidigare var skogsbeklädda. Skövlingen av träden har lett till att marken har svårt att hålla ihop vid kraftiga skyfall och jordskred är ett stort problem under monsunperioden.

De flesta som bor i lägret bor i tält som byggts av presenningar som hålls samman av bambu och golven består av lera.

– Under de senaste månaderna har IOM bedömt riskerna för jordskred, stärkt dräneringsnät, installerat åtgärder för skydd och renoverat viktiga vägar. Trots att flera katastrofreducerande åtgärder genomförs gör lägerbelastningen, kraftiga regn och dålig markkvalitet det extremt svårt att hantera problemet, säger Manuel Marques Pereira.

Långvarig konflikt

De äldsta delarna av lägret är byggda under 70-talet, men det var under augusti 2017 då den senaste stora flyktingvågen skedde från Myanmar till Bangladesh. Myanmarisk militär och säkerhetsstyrkor attackerade då landets muslimska minoritetsbefolkning ”med avsikt att begå folkmord” enligt FN .

Förutom översvämningar har lägret under den senaste tiden drabbats hårt av bränder samt effekter av pandemin. Pandeminrestriktioner har stängt ner en stor del av verksamheten i lägren och ytterligare begränsat invånarnas frihet.

Läs mer: Efter branden i Cox Bazar: psykisk ohälsa bland flyktingarna ökar

Fakta: Rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya finns i Bangladesh, Malaysia, Myanmar och Pakistan och beskrivs ibland som världens mest förföljda folkgrupp.
Minoriteten i Myanmar har länge förföljts i landet. Innan 1962 erkändes de som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.
Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och Myanmars buddhistiska majoritet. Konflikter i regionen har lett till flera flyktingvågor från nuvarande Myanmar till Bangladesh. Den första registrerade var i slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Därefter under 1940-talet, 1978 samt mellan 1991 och 1992. 
Senast var 2017 då Myanmars militär ner hårt mot rohingyer i den myanmariska delstaten Rakhine, vilket drev över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.