Radar · Migration

Efter branden i Cox Bazar: psykisk ohälsa bland flyktingarna ökar

Branden förstörde delar av det stora läger som är hem för rohingyaflyktingar som fördrivits från Myanmar.

Efter att en brand i slutet på mars rasade i världens största flyktingläger i Cox Bazar i Bangladesh ökar nu den psykiska ohälsan snabbt. Branden tvingade omedelbart 50 000 människor att fly – vilket fick många av dem att återigen förlora allt.

En stor brand utbröt i Cox Bazar i slutet på mars. I området lever över en halv miljon flyktingar, varav de flesta tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya, bor i området sedan de 2017 fördrevs från Myanmar av landets militär. Exakt hur många som har dött i branden är inte säkert, men minst femton personer har bekräftats döda samtidigt som hundratals är saknade, något The Guardian och flera andra medier tidigare rapporterat om. 

Omkring 50 000 flyktingar tvingades fly för att undkomma branden vilket betyder att de än en gång förlorat både hem och alla sina ägodelar. Nu varnar organisationen Action Against Hunger för att den psykiska ohälsan snabbt försämras bland de drabbade. Osäkerheten som redan innan var stor har nu vuxit än mer.

– Jag var i te-butiken när jag fick höra att en brand hade brutit ut. Hur många gånger till ska jag få se att mitt hem brinner ner till aska, säger 35-åriga Ismael till Action Against Hunger enligt ett pressmeddelande. 

För många har branden väckt liv i trauman från flykten till Bangladesh 2017, enligt Action Against Hunger. För de rohingyer som sedan dess levt i Cox Bazar är framtiden osäker – något branden skickat en brutal påminnelse om.

När det brinner i flyktingläger – oavsett om lägret ligger på en grekisk ö som annars brukar vara välmående turisters semestermål, i Jordaniens sandiga öken eller som i det här fallet i Bangladesh – är det ett stort trauma. Inte bara för att en brand dödar och skadar utan också för att flyktingar ofta bär med sig ett fåtal saker från sitt hemland. När det brinner förlorar de allt. Inte minst förlorar de viktiga dokument, som pass eller examensbevis, som behövs för att styrka identiteten eller kunna arbeta i det nya land där de någon dag önskar söka skydd.

Action Against Hunger har efter branden utökat sitt program för att ge psykosocialt stöd till de mest behövande. Behoven är enligt organisationen stora och särskilt hos barnen har de märkt av att den psykiska ohälsan förvärrats.

Bränder i flyktingläger är dessvärre vanliga. Ofta är lägren dåligt uppbyggda, elen är inte tillräckligt säker och uppvärmningen bristfällig vilket gör att många tänder brasor för att hålla sig varma särskilt nattetid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV