Radar · Migration

Lättnader för ensamkommande: ”Det kan göra stor skillnad”

"Det börjar i alla fall röra på sig, man pratar om humanitet igen", säger Kinna Skoglund, grundare av nätverket Vi står inte ut.

Förslagen om att göra det lättare för ensamkommande att stanna kan få stor betydelse. Det tror Kinna Skoglund, grundare av nätverket Vi står inte ut. Samtidigt varnar hon för en akut situation för många i gruppen: ”De som får avslag faller handlöst”.

– Det börjar i alla fall röra på sig, man pratar om humanitet igen, säger Kinna Skoglund som under lång tid arbetat för ensamkommandes rättigheter, inte minst inom ramen för Vi står inte ut.

Under onsdagen meddelade regeringen att migrationskommitténs samtliga 26 förslag skickas ut på remiss. Bland dessa finns förslag om att höja trösklarna för att få ett permanent uppehållstillstånd. För att Miljöpartiet ska acceptera att de går ut på remiss lägger regeringen nu ytterligare förslag.

För ensamkommande som fått stanna med hjälp av gymnasielagen innebär det bland annat att man ska få tolv månader istället för sex på sig att hitta ett jobb efter studierna. Det ska också räcka med en ettårig anställning istället för dagens krav på två år.

– Det kan göra stor skillnad. Men frågan är hur många som är kvar när de nya reglerna är på plats, säger Kinna Skoglund.

Flera självmord bland ensamkommande

Hon ser nu hur många ungdomar som omfattats av gymnasielagen får avslag när de inte lyckas leva upp de krav som finns för att få förlängt uppehållstillstånd. Många av dem mår extremt dåligt och flera självmord har rapporterats.

– De har utsatts för så många rättsövergrepp, men ändå hållit ihop så länge. Tack vare sina svenska familjer, lärare och alla andra runt omkring har de kunnat kämpa sig genom skolan. När de nu ändå får avslag faller de handlöst, säger Kinna Skoglund.

Samtidigt bryter många unga upp för att leva som papperslösa i andra länder. Kinna Skoglund beskriver hur ungdomar förbereder sig för att kunna bo på gatan i flera månader under vintern.

– Det är svårt att greppa att det är verkligt, säger hon.

Läs mer: Migrationsförslag skickas på remiss – S och MP överens om nya tillägg